Bulevardul Revoluţiei – tronsonul situat între Piaţa Podgoria şi Piaţa Avram Iancu – va fi reconfigurat şi modernizat. Cel puţin aceasta e dorinţa Primăriei Arad. Municipalitatea a iniţiat procedura de licitaţie pentru întocmirea „DALI Reconfigurare şi modernizare Bulevardul Revoluţiei” – serviciu pentru care e dispusă să plătească 50.000 de lei (fără TVA).
Prin intervenţiile care se vor realiza, Primăria îşi doreşte integrarea Bulevardului Revoluţiei în cadrul politicilor de dezvoltare urbană şi transformarea acestuia din zonă polarizatoare de trafic în zonă de atractivitatea pentru modurile de transport nepoluante: tramvai şi biciclete.
Terase şi parcări pe banda 1
Potrivit temei de proiectarea stabilite de Primărie, se solicită „reconfigurarea benzilor de transport pe cele două sensuri dus/întors, în sensul translatării amplasamentelor teraselor stradale spre banda 1, pentru eliminarea gâtuirilor de ale traficului pietonal. Pe porţiunile libere ale benzii 1 se vor prevedea parcări auto paralel cu bordura”.
De asemenea, Municipalitatea pretinde „analiza posibilităţii de restricţionare a traficului auto pe o singură bandă şi reconfigurarea zonei pietonale – pietonizare (completă sau parţială) – vezi Oradea, Timişoara, Baia Mare, Szeged etc. Propunerea poate fi cu referire la un anumit interval de zile sau ore (ex. vineri, după ora 15.00 sau în zilele de sâmbătă, duminică) ori se poate referi la un tronson de bulevard, cu condiţia asigurării alternativei pentru traficul auto pe acea zonă”.
În noile condiţii, Primăria propune „amplasarea unei piste de biciclete, pe sens de mers, între banda 1 şi banda 2” dar şi „includerea în documentaţie a staţiilor de închiriere biciclete în locurile stabilite prin studiul de fezabilitate”.
Trotuare din piatră naturală
Printre propunerile Municipalităţii legate de reconfigurarea şi modernizarea Bulevardului Revoluţiei, se regăseşte redimensionarea locurilor de parcare/ amenajare de parcări „inteligente”, precum şi repoziţionarea parcometrelor existente pe trotuarele reabilitate şi în parcări.
De asemenea, Primăria solicită „integrarea intersecţiilor şi a trecerilor de pietoni în ansamblul bulevardului, asigurarea legăturii dintre canalizaţia subterană existentă şi potenţialii utilizatori. De asemenea, se vor trata şi intrările/ ieşirile din străzile adiacente bulevardului. Se va interzice parcarea în zonele în care se restricţionează vizibilitatea spre dreapta a conducătorilor auto (montare de stâlpişori sau bolarzi).”
Municipalitatea face referire în tema de proiectare şi la recalibrarea semafoarelor existente: „se va analiza semnalizarea rutieră orizontală şi verticală existentă şi se va reconfigura, dacă este cazul”. De asemenea, se solicită redimensionarea şi realizarea trotuarelor şi a bordurilor cu un pavaj din piatră naturală, care să fie aranjate sub diferite modele cromatice sau din Klingerit, dar şi refacerea alveolelor pentru copacii din trotuar.
„Stâlpii de iluminat existenţi se vor păstra, dar se va analiza posibilitatea de suplimentare a acestora pentru iluminarea unor noi locaţii (staţii de închiriere biciclete etc.)” – se mai arată în documentul realizat de Primărie.
Canalizare şi toalete
Reconfigurarea şi modernizarea Bulevardului Revoluţiei va cuprinde şi refacerea canalizării pluviale şi menajere din zona de intervenţie. Proiectul va cuprinde inclusiv preluarea burlanelor clădirilor existente şi legarea la canalizarea pluvială. „Canalizarea menajeră nu face obiectul prezentului proiect deoarece se va reabilita de către Compania de Apă Arad” – precizează reprezentanţii Municipalităţii.
Primăria solicită „punerea în valoare a punctului de colectare a apelor menajere (stația de ejectoare a canalizării menajere de tip Shone realizată în anul 1896) situat la intersecţia Bulevardului Revoluţiei cu strada Cloşca, care în prezent este acoperit”.
Printre condiţionările impuse de Municipalitate se numără demolarea grupului sanitar existent lângă staţia de tramvai Crişan. În compensaţie, se solicită amplasarea de toalete publice automate în Piaţa Podgoria (zona staţiilor de transport public) şi în zona străzii Crişan.
Detalii adaptate stilului arhitectural
Potrivit temei de proiectare elaborate de Primărie, se are în vedere amplasarea de mobilier urban adecvat stilului arhitectural al bulevardului – coşuri de gunoi, bănci, jardiniere, rastele biciclete, statui, alte elemente de decor stradal. Indicatoarele stradale şi panourile publicitare trebuie să aibă un design adecvat zonei. Municipalitatea mai solicită „integrarea în ansamblu a statuilor existente şi, dacă este cazul, identificarea unor noi zone în care să se realizeze monumente sau statui de for public”.
Grijă pentru spaţiile verzi
Primăria propune revizuirea instalaţiei de irigat (puţuri, aspersoare, pompe, tubulatură) şi asigurarea alimentării cu energie electrică pe consumul casnic. De asemenea, solicită inventarierea arborilor de pe amplasament, cu propunere de tăiere a arborilor care nu prezintă siguranţă în caz de furtună. Tema de proiectare face referire şi la completări de gazon şi predefinirea zonelor cu arbuşti, flori perene sau de sezon.
Calendarul licitaţiei
Cei interesaţi să îşi depună ofertele pentru întocmire „DALI Reconfigurare şi modernizare Bulevardul Revoluţiei” o pot face până la 15 ianuarie 2018. Ofertele vor fi deschise la data de 9 februarie, câştigătoare fiind declarată firma care propune preţul cel mai scăzut. În cazul ofertelor clasate pe primul loc, având aceeaşi valoare ofertată, departajarea ofertanţilor se va face prin reofertarea propunerii financiare. Termenul de finalizare a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii este de 45 de zile începând de la data atribuirii contractului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!