Dacă de proiectul privind construcţia unui complex sportiv pe strada Mărului s-a ales praful, acum Primăria vine cu planuri noi pentru această zonă. Aleşii locali sunt chemaţi să voteze, în şedinţa ordinară de marţi, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico–economice și a indicatorilor tehnico–economici ai obiectivului de investiție SF „Revitalizarea zonei strada Mărului și amenajare ca zonă de agrement”.
Ce se face?
„Datorită amplasării în imediata apropiere a cartierului Faleza Sud, amenajarea și revitalizarea acestui teren reprezintă o oportunitate ce va putea crea spații de agrement pentru locuitorii zonei” – se arată în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de hotărâre.
Prin proiect se propun următoarele lucrări de bază: demolarea construcțiilor de pe amplasament; lucrări de sistematizare a terenului pentru amenajare; lucrări de sistematizare lacuri (asanare); lucrări de întărire a malurilor și amenajare pontoane pentru pescuit; alei pietonale cu și fără borduri, realizate cu pavaj, piatră, pietriș; alei senzoriale; piste de biciclete; amenajare spații verzi; plantații de gard viu, arbori, arbuști, plante perene; amenajare zonă împădurită (plantare copaci); amenajare zonă de picnic; amenajare zona hobby- pista skate – elemente skate, pistă role, panouri escalade, foișor lectură, grădină japoneză,pergole; amenajare parcuri copii; amenajare parcuri chinologice; amenajare terenuri sport cu suprafața din gazon, tartan sau stirol (fotbal, baschet, handbal, volei, tenis), dotate cu gradene și vestiare cu duș; amenajare parcări cu dale înierbate; amenajare zonă administrativă (drum, parcare, container birou); instalații electrice – stâlpi de iluminat de incintă și perimetral; instalații sanitare și de irigat; instalație curenți slabi, wi-fi și sonorizare.
Dotări şi lucrări conexe
Noua zonă de agrement ar urma să fie dotată cu: ansambluri de joacă pentru copii; bănci cu pergole sau simple; pergole metalice; coșuri de gunoi; rastel biciclete; jardiniere beton; cascade decor; grătare picnic; porți de fotbal, handbal, coșuri de baschet, fileu cu stâlpi pentru volei și tenis; pontoane PVC și pasarele; cișmele de apă; pichet PSI, corpuri de iluminat cu led etc.
Ca lucrări conexe, se are în vedere reabilitarea drumului de acces spre amplasamentul propus pentru proiect. Drumul va fi de categoria IV și va face legătura între strada Pădurii și strada Mărului. Drumul a fi marcat de trotuare și zonă de acostament. De asemenea, se va realiza un drum nou de acces cu aceleași caracteristici, pe latura de vest pentru asigurarea accesului la parcare și la terenurile de sport.
Pe bani europeni
Durata de realizare a lucrărilor de amenajare este de 24 luni, iar valoarea investiţiei se ridică la 22.826.565,62 lei cu TVA. Municipalitatea plănuieşte să obţină fonduri europene pentru a pune în practică toate aceste planuri.
„Pornind de la oportunitatea de finanțare a acestui tip de proiecte în cadrul POR 2014 -2020, Axa 4, Prioritatea de Investiţii 4.2. – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate inclusiv a zonelor de reconversie, reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului, Autoritatea Urbană a Municipiului Arad a selectat ca proiect prioritar în cadrul DJFESI, acest proiect, ceea ce creează posibilitatea solicitării de finanţare. În vederea depunerii cererii de finanțare a fost întocmit studiul de fezabilitate care cuprinde propunerile de intervenție pentru amenajarea și revitalizarea zonei prin realizarea de terenuri de sport, hobby, parcuri copii, terenuri pentru pescuit, picnic/grătar, alei, piste biciclete, parcuri chinologice, utilități și spații verzi în procent de 90% din totalul suprafeței amenajate” – se mai arată în expunerea de motive.
Beneficii
Potrivit Executivului Primăriei, pe termen lung, investiția propusă are drept rezultat scăderea emisiilor de CO2, menţinerea unui microclimat sănătos şi reducerea efectului de seră, cu implicaţii directe asupra ariei înconjuratoare amplasamentului, cât şi la nivelul întregului oraş. Astfel, amenajarea amplasamentului prin plantarea de vegetaţie va contracara efectele negative provocate de circulaţia intensă de pe autostrada care mărgineşte amplasamentul pe latura de est, dar va oferi şi o protecţie pentru radiaţiile solare şi ridicarea temperaturii la nivelul solului, cauzate de aglomerarea de clădiri şi de circulaţia auto. Efectul va fi direct resimţit de locuitorii din cele două cartiere apropiate şi va echilibra temperaturile maxime pe timp de vară, la nivelul întregului oraş.
Promisiune: gata în 3 ani!
Viceprimarul Călin Bibarţ a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că „dacă toţi paşii legali sunt în parametri normali – mă refer în primul rând la licitaţia pe care încercăm să o demarăm în cursul lunii ianuarie a anului viitor –, la jumătatea anului 2019, cel târziu peste un an sperăm să demareze lucrările. În trei ani de zile, proiectul ar trebui să fie finalizat.” Întrebat de Jurnal arădean/ Aradon care sunt argumentele care ne-ar putea face să credem mai mult în acest proiect decât în cele anterioare, viceprimarul Bibarţ a invocat finanţarea europeană.
„În prezent, zona Mărului nu e cea mai frumoasă din punct de vedere arhitectural şi social” – Călin Bibarţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!