ARAD. Asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor de interes comunitar și național din Parcul Natural Lunca Mureșului. Aceste e obiectivul principal al proiectului „Implementarea măsurilor necesare pentru revizuirea planului de management și promovarea Parcului Natural Lunca Mureșului și ariile protejate conexe”. Proiectul a fost lansat, săptămâna aceasta, la Centrul de Vizitare Ceala, în prezenţa reprezentanţilor comunităților locale de pe teritoriul ariei protejate, dar și de la instituțiile partenere. E vorba de un proiect de 12.453.392,99 de lei, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și de la bugetul de stat. Proiectul se derulează în perioada 01.01.2021-31.12.2023, beneficiar fiind R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului R.A.
Potrivit acestuia, obiectivul proiectului se va realiza „în cadrul unui proces consultativ, deschis, transparent și participativ vizând revizuirea planului de management și informarea, respectiv conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării parcurilor naturale, siturilor Natura 2000 și rezervațiilor naturale”.
Rezultate
Printre rezultatele aşteptate în urma implementării proiectului, amintim: *studiu de reinventariere a speciilor și habitatelor de interes comunitar și național; *plan de monitorizare și protocoale de monitorizare, folosite ca suport în revizuirea planului de management; *bază de date și hărți, în format GIS, distribuție specii și habitate de interes comunitar și național și impact antropic; *studiu privind mediul abiotic, de distribuție a factorilor abiotici; *studiu de evaluare socio-economică a comunităților locale privind caracteristicile socio-economice, utilizarea terenurilor, construcțiile, administratorii, tipurile de proprietari; *studiu de evaluare a serviciilor ecosistemice; *plan de management revizuit; *plan de management revizuit avizat SEA; *plan de management revizuit aprobat.
Zone vizate
Vizate de proiectul de faţă sunt următoarele zone din Parcul Natural Lunca Mureșului: Lunca Mureșului Inferior, Rezervația Naturală Prundul Mare, Rezervația Naturală Pădurea Cenad, Rezervația Naturală Insula Mare Cenad, Rezervația Naturală Insulele Igriș și situl Ramsar Lunca Mureșului Inferior.
Trimite articolul
XLa ritmul în care Romsilva taie pădurea, doar ca să facă bani de campanie politicienilor de mucava, nu cred că mai are sens să ieșiți în presă cu petarde din astea prin care pare că vă pasă de pădure, de animale, de cadrul natural…
Specia umană nu intră la ”conservarea favorabilă? Ne omoară în Alfa poluarea îngrozitoare (mai ales noapte) a fabricii de asfalt construită nu demult în Lunca Mureșului.
ce parc? doar o zona plina de boschetarie, mizerie, zona total neamenajata, zona unde braconierii isi intind pripoanele, zona unde unii cu nr de SJ campeaza cu satra cate 3- 4 zile si lasa in urma mormane de gunoaie.. aia e zona protejata? Zona ce merita promovata? Ia mereti voi nitel pana la satul vecin(de fapt am zis la misto, “sat” pt ca acel sat de care vorbesc e cu peste 30 de ani innaintea aradului din toate punctele de vedere!), in Oradea.. si vedeti cum arata malul crisului de la intrarea in oras pana la iesire! Mai bine schimbati titlul simpozionului in ” Promovarea turistica pt Lunca Crisului din Oradea”