Ionel Bulbuc, viceprimar, Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic, Doru Orban, manager al Filarmonicii Arad, Ioana Engelhardt, manager interimar al Centrului Cultural Județean, Daniela Pădurean Andreica, manager al Centrului Municipal de Cultură și Tapaszto Erno, de la Teatrul Maghiar de Cameră, au participat marți la o conferință de presă organizată în curtea Centrului Cultural Județean Arad. În cadrul conferinței, managerii au prezentat planurile pentru organizarea evenimentelor culturale ce vor avea loc în perioada următoare – decât câteva evenimente mari, cu public numeros. Concret, se dorește realizarea unui program de cel puțin o sută de evenimente de-a lungul perioadei de vară: 15 iunie – 15 septembrie – cu evenimente în avanpremieră și, dacă vor permite condițiile, chiar după 15 septembrie.
Ionel Bulbuc, cel care a ocupat și „funcția” de amfitrion al întâlnirii, a declarat că vom avea anul acesta „evenimente medii și mici, deoarece la cele mari nu vom avea acces din cauza măsurilor sanitare”. Acesta a transmis faptul că toate instituțiile culturale vor avea, în conformitate cu regulile naționale, doar evenimente în aer liber, urmând să se folosească de străzile pietonale și spațiile neconvenționale, însă a ținut să precizeze că „așteptăm și propunerile arădenilor cu privire la spații potențial culturale”. Printre spațiile identificate de autorități se regăsesc grădinile de vară de la cinematografele Arta și Grădiște, respectiv de la Centrul Cultural Județean, faleza Mureșului, Parcul Reconcilierii, platoul Primăriei, Parcul Eminescu, ștrandul Neptun, străzile Mețianu, 1 Decembrie, Aleea Borsec, Piața Avram Iancu, piața Luther (Biserica Roșie).
Teatru la fereastră
Viceprimarului i-a urmat Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic, singurul care a prezentat și un proiect concret, pe care echipa teatrului l-a gândit în urmă cu două săptămâni. „Proiectul pe care l-am gândit se numește Teatru la fereastră și constă în amplasarea unor scene mobile în parcări, în spațiile dintre blocuri, în scuaruri, unde vom avea spectacole care să respecte măsurile sanitare și pentru spectatori și pentru artiști. Vor fi spectacole de tip one-man show sau one-woman show, probabil seara, de la ora 20, și vor fi câte două-trei spectacole pe săptămână, în timpul săptămânii. Trupa de marionete se va folosi de curtea teatrului de marionete, de curtea cinematografului Arta, unde vor avea spectacole cu câte 20 de mici spectatori însoțiți de părinți sau rude”.
„Vom avea…”
Managerul Filarmonicii Arad, Doru Orban, și-a prezentat și el planurile. „Vrem să restartăm concertele pentru publicul nostru, respectând măsurile sanitare”, a spus acesta. Conform declarațiilor sale, „pe data de 19 (mai – n.r.) va avea loc marele concert anual pop-rock simfonic, sub cetatea Aradului”, iar „pe 25 (iunie – n.r.) vom avea încheierea stagiunii cu un concert în aer liber, într-un spațiu mai generos, probabil în parcul Eminescu”. În încheiere, managerul a declarat că „vom încerca să ne adaptăm din mers” și că „vom avea și producții camerale, în curtea Centrului Cultural Județean, în curtea Cinematografului Arta”.
Drive-in special
Daniela Pădurean-Andreica, manager al Centrului Municipal de Cultură Arad, a transmis faptul că instituția pe care o conduce va „funcționaliza la maximum spațiile de care dispune: curtea Preparandiei, grădina de vară de la Cinematograful Arta, cea de la Grădiște, cea din Gai, pe care poate nu le-am folosit atât de mult”. Un proiect concret prezentat de aceasta este „Drive-In la Cinema Arta”. Doar că drive-in-ul prezentat pe care CMCA-ul îl pregătește pentru „Arta” este unul la care oamenii nu vor veni cu mașinile proprii, ci vor sta în mașini „puse la dispoziție de un operator economic”. În fapt, mașinile vor fi puse la dispoziție de către o companie de taxi din Arad, Pe lângă proiectul de la Arta, CMCA pregătește și activități destinate în special copiilor – teatru de păpuși, cineconcerte, dar și deja tradiționalul proiect Vara de Arte, ce se desfășoară la Preparandie. Și Andreica a ținut să precizeze că „orice sugestii din partea publicului sunt binevenite”.
Vin în sprijinul celorlalți
Celălalt centru cultural, cel județean, a transmis – prin vocea managerului interimar, Ioana Engelhardt, că instituția se va axa în special pe acțiunile culturale din județ, iar în municipiu vor avea grădinița culturală și școala de vară, acțiuni organizate anual, care anul acesta vor fi făcute „odată ce copiii intră în vacanță și cu respectarea tuturor măsurilor de precauție”. Totodată, aceasta a ținut să precizeze că „în municipiu vom veni în sprijinul altor instituții, oferindu-le spațiul din curtea Centrului Cultural Județean”.
Evenimente doar în aer liber
Conform celor mai recente măsuri de relaxare transmise de autorități în contextul epidemiei de coronavirus, începând de la 1 iunie se pot organiza evenimente culturale, însă doar în spații deschise, doar cu maximum 500 de participanți și doar cu respectarea unor măsuri de distanțare socială care să împiedice răspândirea noului coronavirus.
Trimite articolul
Xde csa se cheltuie pe asa lucruri inutile si necrestine cum e teatru
sa se dea banii la cei cu pensi mici si jumate la sfantele biserici din oras !!!!!
-
Sfintelor biserici sa li se taie megafoanele si subventiile si sa li se traseze sarcini de livrare la fondul de stat de animale si pasari vii, cartofi, etc.
BULBUC… CARE SUNT CALITATILE TALE INTELECTUALE CARE TE RECOMANDA SA FII… VICEPRIMAR…..TU DE FELUL TAU FIIND UN OM LIMITAT.
Mascarada continua…economia se duce dracului si voi o tineti in continuare cu abureala de virus…
Ce chiuleala mai tragem cu covidu’ asta!