SEBIŞ. Buna funcţionare şi modernizarea clădirilor în care funcţionează unităţile de învăţământ din oraşul Sebiş se află în atenţia administraţiei locale. Fondurile nerambursabile sunt, şi aici, soluţia pentru investiţii mari, în condiţiile în care bugetul local nu poate suporta cheltuieli de milioane de euro. Aşadar, Cristian Feieş, primarul Sebişului, ne spune că şi-a propus să facă tot posibilul pentru a atrage bani pentru şcoli şi grădiniţe.
„Am obţinut o finanţare de aproximativ 1,3 milioane de euro pentru eficientizarea energetică a şcolii generale din Sebiş. Vorbim despre un program al Administraţiei Fondului pentru Mediu, program în care am reuşit să obţinem aceşti bani. Proiectul presupune reabilitarea integrală a clădirii şi montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. În această toamnă vom lansa licitaţia pentru partea de execuţie a lucrării”, ne-a spus Feieş.
Tot în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile, a fost întocmit şi studiul DALI pentru eficientizarea energetică a clădirii Liceului Teoretic din Sebiş.
„Suntem pregătiţi cu documentaţia necesară şi aşteptăm deschiderea sesiunii de finanţare, tot pe AFM, pentru a obţine finanţare”, spune primarul din Sebiş.
La capitolul „Realizări” mai pot fi trecute refacerea tuturor grupurilor sanitare de la toate unităţile de învăţământ din oraş, lucrări care s-au desfăşurat în această vară, cu bani din bugetul local, dar şi finalizarea sistemului de termoficare la grădiniţa cu program prelungit din oraşul de pe Crişul Alb.
În impas
Nu toate proiectele au, însă, un final fericit din prima. Şi de asta s-a convins şi Cristian Feieş.
„În ceea ce priveşte noua grădiniţă, aici întâmpinăm probleme. Societatea care a câştigat licitaţia a intra în faliment, iar lucrările au fost sistate. Suntem la un procentaj de finalizare de 80 la sută, dar, din păcate, ne vedem obligaţi să reluăm procedurile de licitaţie pentru restul de executat. Şi asta numai după ce instanţele vor decide rezilierea contractului. Pentru că, la noi în ţară, legea este de aşa natură încât o firmă, chiar dacă este declarată în faliment, are dreptul să nu renunţe la contractele câştigate. Aşadar, noi aşteptăm acum ca instanţele să rezilieze contractul dintre noi şi firma constructoare. Exact aceeaşi problemă o întâmpinăm şi la atelierele şcolare, acolo unde vorbim despre acelaşi constructor care a câştigat licitaţia”, explică primarul din Sebiş.
Trimite articolul
XSa va pregătiți începând cu jumătatea lunii octombrie, vor fi închise din nou din cauza covid ului.