Prima lovitură publică a fost administrată de primar care i-a atras atenţia inspectorului şef că a făcut planul de şcolarizare pe ascuns, cel puţin de ochii Primăriei Arad, deşi aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată iar urmările ar putea fi dintre cele mai dezastruoase. Falcă a susţinut faptul că planul de şcolarizare trebuia legat de economia Aradului şi de direcţiile de dezvoltare ale oraşului şi trebuia discutat cu Municipalitatea pentru ca aceasta din urmă să ştie unde să grupeze banii din bugetul local destinat învăţământului. Cum acest fapt nu s-a petrecut, lucrurile au rămas nelămurite iar planul de şcolarizare ar putea avea probleme.
Ceva obligaţii pe lege
În sprijinul edilului a venit şi Claudia Macra, care a amintit de Legea Educaţiei şi de obligativitatea ISJ de a informa administraţia cu privire la fundamentarea planului de şcolarizare şi de a o invita la şedinţa de aprobare a acestuia.
De cealaltă parte, Claudius Mladin susţine că o adresă cu privire la şedinţa în cadrul căreia a fost aprobat planul de şcolarizare a fost trimisă Instituţiei Prefectului şi Primăriei Arad dar că nu s-a lăsat un răgaz lung pentru că lucrurile s-au derulat în viteză în condiţiile în care „noi aveam un termen impus de minister până la care trebuia să aprobăm planul”.
Discuţiile au luat-o ala-n-dala mai apoi căci la vedere au ieşit, cu rapiditate, nemulţumirile ambelor părţi. Primarul s-a arătat, de pildă, total nemulţumit de faptul că nu a fost consultat când a venit vorba de cum se vor organiza clasele în acest an şi i-a amintit inspectorului că CLM putea să nu fie de acord cu planul pus sub nas de IŞJ, în timp ce Mladin nu a uitat să lovească cu un subiect fierbinte pentru Municipalitate: mutarea Şcolii Generale nr.1 în sediul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră e imposibilă, în viziunea sa, căci „va fi deosebit de greu să reabilitezi întreaga clădire”. De aici până la acuzele aduse de către reprezentanţii Primăriei cum că s-au desfiinţat clase în şcolile cu renume din Arad în loc ca această măsură luată de inspectorat să vizeze unităţile de învăţământ cu rezultate proaste nu a mai fost decât un singur pas, făcut repede de primar. Inspectorul şef a prezentat reducerile care au fost operate şi motivele acestora, dar dialogul dintre părţi, purtat în şedinţa CLM, nu a adus mai aproape taberele beligerante.
Colaborare?
„Dacă aşa înţelegeţi colaborarea cu administraţia, lucrurile nu vor sta bine pentru învăţământ”, a concluzionat Falcă, care i-a propus inspectorului general şcolar o întâlnire cu comisia de învăţământ, cultură pentru a discuta de şcoli, „pentru că a trecut campania electorală când nu aveaţi voie să vorbiţi cu noi”. O remarcă care cu siguranţă nu îl va face pe Claudius Mladin să împărtăşească cu Primăria destinul pe care l-a decis pentru sistemul arădean de învăţământ preuniversitar. Un război, am spune, tot al orgoliilor şi o lipsă de înţelegere şi colaborare care vine tot în detrimentul arădenilor. Încă unul, dintr-o lungă serie începută în vara anului trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!