ARAD. Primarul Gheorghe Falcă a prezentat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Cadastrul verde al municipiului, un document în care este prezentată structura actuală a Parcului Eminescu. „Avem aici evidenţiaţi toţi copacii, cu ani, specii etc. Nu există niciun pom secular în Parcul Eminescu”, a precizat Falcă.
Edilul a precizat că va propune consilierilor locali aprobarea anulării amendamentelor de la Planul Urbanistic Zonal Monumente Protejate – amendamentele care vizează realizarea de studii pentru Parcul Eminescu şi pentru zona Constructorul. Motivul principal al renunțării la cele două amendamente este intenția de deblocare a emiterii certificatelor de urbanism. Așa cum am mai scris, din cauza celor două amendamente, Prefectura a atacat actul adminsitrativ (PUZ-ul) în instanță, fapt pentru care acesta a fost suspendat.
Edilul a precizat că, în prezent, sunt peste 130 de solicitări ale arădenilor pentru emiterea de certificate de urbanism, solicitări blocate datorită suspendării PUZ-ului.
„În actul politic făcut de Prefectură împreună cu clientela politică, care a ieşit în stradă la protest, mă refer la organizatorii protestului, nu la cetăţeni, pentru că Prefectura a atacat PUZ-ul în integralitate, s-au blocat investiţiile pe care cetăţenii doresc să le facă în zona centrală”, a precizat primarul.
Licitația anulată
Primăria a anulat, la începutul anului, licitaţia pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru ridicarea parcului Eminescu deasupra unei plăci de beton la nivelul digului şi amenajarea unei parcări la actualul nivel al parcului. Acum se anulează şi amendamentele la PUZ-ul pentru zona protejată a municipiului, în care se prevedea intenţia de reamenajare a zonei. Primarul a anunţat, însă, în conferinţa de presă de miercuri, că nu renunţă la idee. Dimpotrivă, se va face acum un PUZ special pentru Parcul Eminescu, şi apoi se va face Studiul de Fezabilitate.
Blocajul
Primarul a precizat că a avut mulţi arădeni în audienţă, pe problema imposibilităţii demarării investiţiilor în imobilele din centrul oraşului, deoarece Primăria nu le poate emite acum certificate de urbanism, cât timp PUZ-ul a fost atacat în contencios administrativ. „Procedura legislativă durează minim 6 luni. Oraşul este blocat fără temei de Prefectură. Avem 114 cereri depuse din decembrie şi 18 în ianuarie. Sunt cereri şi de la persoane fizice şi de la firme, pentru reabilitări de faţade, modificări interioare etc.”
De la început
În data de 24 februarie, în cadrul Consiliului Local Municipal, a anunţat primarul Gheorghe Falcă, „vom solicita anularea celor două amendamente şi vom începe procedura, pentru parc, de la zero. Nu sunt de acord să blocăm investiţiile, oamenii aceştia nu merită acest lucru”, spune edilul referindu-se la persoanele care au înaintat Primăriei cereri de urbanism.
Alte documentaţii
Potrivit spuselor primarului, pentru Parcul Eminescu se va face acum un PUZ separat, prin care să se studieze ridicarea parcului central al oraşului pe o placă de beton la nivelul superior al digului, şi funcţiunile de sub parc – drumuri, parcări. „Acest oraş a mutat Mureşul. Noi nu putem face în secolul XXI un parc mai frumos?”, s-a întrebat Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!