Municipalitatea arădeană a decis că mersul pe bicicletă trebuie sancţionat cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind Gospodărirea Municipiului, proiect ce a fost dezbătut public la finele săptămânii.
Arădenii s-au declarat, însă, total nemulţumiţi de intenţia municipalităţii de a amenda bicicliştii în condiţiile în care Aradul este un oraş fără piste special amenajate. „Dacă se interzice circulaţia bicicletelor pe malul Mureşului, pe dig, în parcuri, pe stradă, atunci ce soluţii îţi mai rămân ţie ca biciclist? Aradul va deveni oraşul în care nu ai voie să foloseşti bicileta pentru că locurile unde ai putea circula, şi anume pe pistele special amenajate, lipsesc cu desăvârşire”, şi-a expus punctul de vedere arădeanca Mihaela Precup.
Aceeaşi problemă a fost semnalată şi de Cosmin Galu – reprezentant al asociaţiei Mişcarea arădeană, care a venit şi cu o soluţie. „Dacă se doreşte menţinerea acestor prevederi, atunci nu ne rămâne decât să venim cu un amendament prin care să i se impună Primăriei ca, în termen de 30 de zile de la adoptarea regulamentului, să marcheze pistele pentru biciclete, iar abia dupa aceea să se treacă la sancţionarea cetăţenilor”, a explicat Galu.
Ce spune proiectul?
În secţiunea II a proiectului de hotărâre, la articolul 8, aliniatul 1, litera (g) se interzice: „circulaţia bicicletelor, mopedurilor, motocicletelor şi altor vehicule de orice fel pe aleile pietonale, pe aleile din parcuri, ştranduri, pe zone verzi, pe aleile de pe malul Mureşului, pe dig şi coronamentul digului râului Mureş, cu excepţia pistelor obligatorii pentru biciclete marcate corespunzător (cu excepţia locurilor destinate acestui vehicul)”.
Amenzile sunt reglementate tot în cadrul acestei sancţiuni, precizându-se că pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse între 500 -1.000 de lei, iar pentru cele juridice sancţiunile sunt de: 1.000-2.500 lei.
Excepţii
Proiectul de hotărâre are însă şi excepţii. Astfel că acest articol nu afectează circulaţia: cărucioarele pentru copii, maşinuţele, tricicletele, bicicletele conduse de copii (până la 14 ani) şi vehiculele speciale utilizate pentru deplasare de către persoanele cu dizabilităţi.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!