Absolut necesară după ultima notă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării care dă posibilitatea Inspectoratelor Şcolare să verifice şi să aprobe şi statele de plată ale personalului din învăţământ. Potrivit sindicaliştilor însă această noua îndatorire a inspectoratelor şcolare este ilegală şi poate fi contestată în instanţă.
Strategie arădeană
La nivelul judeţului Arad problema este însă mult mai spinoasă dat fiind că aici majoritatea cadrelor didactice au câştigat în instanţă drepturi salariale, celebrele sentinţe care au fost puse în aplicare încă din anul 2008. Timp de doi ani cei care le-au câştigat, majoritatea membrii ai SDÎ Arad, au beneficiat de bani în plus la salarii. Totul a fost legal până în ianuarie 2010 când au fost considerate dintr-o dată ilegale de cei aflaţi în fruntea ministerului de resort şi implicit a IŞJ Arad.
O parte din şcoli au renunţat la sentinţe, fără prea multe întrebări şi comentarii, altele au continuat să-şi calculeze salariile pe baza lor. Pentru directorii care au rămas fideli sentinţelor au fost aplicate diferite metode de persuasiune: şedinte de grup, discuţii în particular, telefonice, sau faţă în faţă, iar la finele anului trecut cei care s-au trezit fără bani pentru salarii au fost nevoiţi să accepte renunţarea la sentinţă pentru a le fi aprobată suplimentarea bugetară.
Ultima redută
Generală 5 intră în categoria şcolilor care şi-au gospodărit foarte bine bugetul şi nu au avut nevoie de suplimentarea bugetară. Acum însă, atât ei cât şi alte şcoli în situaţia lor, sunt la mâna IŞJ care refuză aprobarea statelor de plată pentru singurul motiv că au inclus sentinţa judecătorească. A reînceput o dispută în care cele două tabere nu sunt tocmai pe picior de egalitate. Profesorii care preferă să rămână cu buzunarele goale dar cu convingerea că sunt de partea dreptăţii şi Inspectoratul Şcolar care probabil aşteaptă ca eroismul lor să se mai domolească în faţa foamei. Greu de decis.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!