Cazul locuitorilor din Vladimirescu rămaşi cu contoarele de apa necitite nu este singular. Mai sunt asemenean cazuri şi în Pecica, Zădăreni sau chiar municipiu, la blocurile sociale de pe strada Tarafului. Lucru confirmat de directorul comercial al Companiei de Apa Arad, Gheorghe Ardelean. Pentru companie, neînregistrarea în evidenţe ca şi consumatori ai respectivilor proprietari echivalează cu un furt de apă. Beneficiază de un serviciu pe care nu îl plătesc.
Cum s-a ajuns aici
Vina se pare că aparţine firmelor care efectuează branşamentele individuale. Pe raza judeţului Arad sunt acreditate 30 de asemenea firme, printre care şi SANICOM SRL, cea care a făcut lucrările în Vladimirescu. „Acest serviciu s-a externalizat în urmă cu doi ani. În acest moment între Compania de Apă şi aceste firme există un acord, un protocol de colaborare pe care ambele părţi trebuie să-l respecte” precizează directorul Ardelean. Lucrurile nu se întâmplă chiar aşa în realitate. Unele firme execută lucrarea, iau banii oamenilor, dar nu-şi mai duc până la capăt obligaţiile, iar la final beneficiarul are apa de la reţea, dar nu are contract, deci o consumă ilegal.
Obligaţiile părţilor
Cea care iniţiază toată procedura e persoana care vrea să se racordeze la reţeaua stradală de apă. Obligaţia acesteia e să depună o cerere de soluţie tehnică la Compania de Apă şi să plătească o taxă de 120 lei, singura plătită furnizorului principal. Urmează să-şi aleagă una dintre firmele agreate care va face lucrarea. La finalul execuţiei, executantul este obligat să depună documentaţia şi să solicite recepţia lucrării. Aceasta va fi făcută de angajaţii Companiei de Apă după care, tot ei, vor monta ceasul, pe gratis, şi va fi semnat contractul. În realitate, cei care efectuează lucrarea pun şi ceasul, uită să anunţe compania iar proprietarul aşteaptă să vină cineva să-l citească şi să fie emisă o factură. Aşteptare zadarnică. „Dacă sunt descoperiţi, riscă să le închidem apa şi vor fi nevoiţi să plătească întreg consumul la tariful actualizat”, punctează directorul comercial. Firmele respective riscă să-şi piardă acreditarea.
Opinia executantului
Ioan Miclea, administratorul firmei SANICOM, susţine că, în ceea ce priveţte lucrările executate pe raza localităţilor Mîndruloc, Vladimirescu şi Horia a făcut toate demersurile necesare şi predat dosarele Companiei de Apă Arad. „ Nu am nici un interes să nu fiu în legalitate, am predat tot ceea ce trebuia” preciza administratorul. Mai mult, pentru a dovedi bunacredinţă a promis să rezolve toate cazurile din aceste localităţi, acolo unde firma a executat branşamentele. „Toţi cei în cauză să mă caute şi să aducă copie de pe contractul de casă şi de pe buletin iar eu mă voi ocupa ca ei să fie intre în legalitate” a promis Ioan Miclea.
Statistică
În acest moment la Compania de Apă sunt 60 000 de abonaţi, iar contorizarea este făcută în procent de 99,9%.
„Noi nu suntem de vină în această situaţie”, Gheorghe Ardelean
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!