ARAD. Că sunt importante sau mai puţin importante, că aduc un beneficiu real sau nu, Consiliul Judeţean Arad face parte dintr-o serie de asociaţii la care trebuie să plătească anual câte o cotizaţie. În prima şedinţă a anului în curs, cea de vineri, 31 ianuarie, s-au aprobat plăţi de sute de mii de lei cu titlu de cotizaţii către asociaţiile din care face parte instituţia judeţeană.
Cea mai mare sumă pe care o plăteşte CJA cu titlu de cotizaţie este de 420.000 de lei. Banii merg către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad, asociaţie care, teoretic, ar trebui să se ocupe de bunul mers al proiectului de deşeuri, de buna funcţionare a sistemului. Din păcate, ADI Deşeuri, chiar dacă încasează bani de la toate primăriile din judeţ, dar şi de la Consiliul Judeţean, nu face mare lucru pentru a rezolva situaţia gravă în care se află acest proiect.
O altă asociaţie din care face parte Consiliul Judeţean Arad este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă ADIVEST. Judeţele din zona de vest a ţării au creat această asociaţie pentru a putea implementa, cu ajutorul fondurilor europene, proiecte referitoare la achiziţia de dotări pentru inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Către ISU Arad au revenit mai multe autospeciale de intervenţie, echipamente şi alte dotări, prin ADIVEST. Către această asociaţie, CJA plăteşte o cotizaţie de 98.000 de lei.
Mai departe, CJA face parte şi din Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, organism din care fac parte toate consiliile judeţene din ţară. La această asociaţie, Aradul trimite o cotizaţie de 77.689 de lei. Teoretic, UNCJR poată negocieri, în interesul consiliilor judeţene, cu factorii decidenţi la nivel naţional, cu reprezentanţi ai Guvernului sau cu reprezentanţi al Preşdinţiei.
GAL-uri şi europeni
Mai departe, instituţia judeţeană este membră a unor asociaţii care vizează regiunile din Europa. Spre Adunarea Regiunilor Europei se va plăti o cotizaţie de 4.341 de euro, spre Asociaţia Regiunilor Europene de Frontieră şi către Institutul Regiunilor Europei va fi achitată câte o cotizaţie de 600 de euro fiecare, iar către Euroregiunea DKMT o cotizaţie de 4.079 de euro. În afară de DKMT, nu este foarte clar care este rolul acestor asociaţii sau cu ce ne ajută faptul că suntem membri, dar ştim că suntem.
O altă cotizaţie va merge către Asociaţia „Grupul de Acţiune Locală Lunca Mureşului de Jos”. Această asociaţie ajută atât autorităţile locale din mediul rural, cât şi micile firme să se dezvolte cu ajutorul fondurilor europene. GAL Lunca Mureşului de Jos va primi o cotizaţie de 10.000 de lei. În sfârşit, la şedinţa din 31 ianuarie a mai fost alocată şi o cotizaţie de 5.000 de lei, care va merge către Asociaţia „Cluster Regional Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor – Regiunea Vest România”.
Trimite articolul
XADI Deșeuri = căpușă cu acte în regulă