ARAD. Zeci de mii de pubele de gunoi depozitate la Aeroportul Arad, la Compania de Apă Arad şi la Bârzava vor fi luate, teoretic, bucată cu bucată şi verificate. Consiliul Judeţean Arad este dispus să plătească până la 22.440 de lei unui expert în… cauciuc şi mase plastice pentru ca acesta să stabilească dacă pubelele vor mai putea fi folosite sau nu. În anunţul prin care caută un astfel de specialist, cei de la CJA specifică faptul că se doreşte achiziţionarea unui „serviciu de evaluare şi expertiză tehnică în specialitatea cauciuc-mase plastice ce urmăreşte stabilirea unor propuneri de repunere în folosinţă şi/sau casare a acestora (inclusiv indicarea metodelor de distrugere a bunurilor prin casare) pentru 11.542 de bucăţi de pubele galbene de 240 de litri, depozitate la SC Aeroportul Arad SA şi la Primăria comunei Bârzava şi pentru 10.416 bucăţi de pubele maro de 120 de litri, depozitate la SC Compania de Apă Arad şi la Aeroportul Arad”. Pe lângă evaluarea aceasta, CJA vrea să se efectueze şi analize de laborator pentru loturi dintre pubelele care au fost cele mai expuse la soare din toate cele trei locaţii menţionate mai sus.
La obiect
În caietul de sarcini care însoţeşte cererea de ofertă se vorbeşte exact şi despre detaliile acestor evaluări: „obiectul contractului îl constituie evaluarea şi expertizarea tehnică extrajudiciară în specialitatea cauciuc-mase plastice în vederea determinării gradului de degradare fizică şi a gradului de rezistenţă la uzură, tracţiune-alungire, lovire, şocuri, prin efectuarea de analize de laborator în acest sens asupra bunurilor şi interpretarea rezultatelor de laborator, documentarea la faţa locului, stabilirea unor propuneri de repunere în folosinţă şi/sau casare a acestora”. Experţii în plastic pot depune ofertele până în data de 28 mai.
De ani de zile
Pubelele de la Aeroportul Arad, de la Compania de Apă şi de la Bârzava au fost achiziţionate de Consiliul Judeţean Arad încă din anul 2011, în cadrul masterplanului de gestionare a deşeurilor, un proiect implementat cu fonduri europene şi care dă „rateuri” la fiecare pas. Încă de acum opt ani, pubelele au ajuns la aeroport, unde au fost depozitate până în momentul în care trebuiau împărţite. Numai că multe dintre ele au ajuns acum la stadiul de „deşeu” din cauză că au fost lăsate de izbelişte, în ploaie, în soare sau în îngheţ, timp de opt ani de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!