Platforma este rezultatul unui proiect multidisciplinar, desfășurat în acest an sub egida Asociației Culturale Vernacular, cu sprijinul Asociației Biserici Înlemnite, și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.). Este vorba despre un proiect pilot realizat în județul Arad, prima etapă a unui proces care va fi dezvoltat, perfecționat și apoi extins la scară națională.
Prima fază a proiectului a fost inventarierea propriu-zisă a bisericilor istorice de lemn din județ, adunându-se date generale și de interes științific, date privind valoarea bisericilor, dar și date privind starea de conservare ale acestora.
„Starea de conservare și valoarea fiecărui obiectiv se calculează pe baza unor calificative specifice și a unui algoritm, iar prioritizarea rezultă din produsul acestor două categorii de informații. Platforma oferă posibilitatea de a filtra datele de interes științific, care apoi sunt afișate pe hartă și sub formă de tabele. Pentru informații detaliate despre o biserică se poate consulta fișa de inventariere și fotografiile aferente fiecărui obiectiv”, spun cei de la Vernacular.
Așadar, platforma de față este un instrument adresat în primul rând specialiștilor și actorilor care gestionează viitorul bisericilor de lemn din România (proprietari, Ministerul Culturii, ONG-uri) dar și publicului larg interesat de acest subiect.
Abia lansată, platforma este în prima sa versiune – versiunea beta.
„Așadar, suntem în fază de testare, discuții și nevoia de a primi feedback din partea specialiștilor. Pentru perfecționare și feedback se vor organiza o serie de prezentări și mese rotunde”, menționează reprezentanții Asociației Culturale Vernacular.
Platforma poate fi accesată folosind linkul https://biserici-inlemnite.ro/, iar sugestiile și feedback-ul pot fi transmise pe adresa bisericinlemnite@gmail.com.
Echipa proiectului
Manageriat de arh. Amalia Ignuța și arh. Vladimir Obradovici, proiectul se bucură de o echipă mare, formată din peste 30 de arhitecți, studenți la arhitectură, ingineri, geografi, istorici și arheologi. Website-ul a fost implementat de către arhitecta Ioana Iordan și inginerii Costin Bleotu și Andrei Dracea.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Trimite articolul
Xfoatre important proiectul… nu stiam ce ne lipseste
Burzum… Coming soon to a church near you!
Păcat că Biserica de lemn din curtea Spitalului Județean nu își are locul pe platformă, chiar dacă ar putea fi cea mai veche biserică de acest fel din județul Arad!!