ARAD. Ai nevoie de o consultaţie medicală de specialitate sau de o intervenţie chirurgicală şi vrei să eviţi doctorii din România? Vrei să te operezi la fiere şi nu ai încredere în medicii noştri? Eşti gravidă, ai reţineri faţă de maternităţile locale şi te gândeşti să naşti în afara ţării? Nimic nu e imposibil!
Eşti cetăţean european, deci te poţi adresa medicilor din statele membre UE, cu şansa de a recupera de la Casa de Asigurări de Sănătate cheltuielile reprezentând contravaloarea serviciilor medicale de care ai beneficiat. Cu condiţia ca acele servicii medicale să facă parte din pachetul de bază acordat în ţara noastră. Ele vor fi decontate la nivelul tarifelor practicate în România.
„În anul cursul anului 2013, la Casa de Asigurări de Sănătate Arad au fost depuse nu mai puţin de 223 cereri de rambursare a cheltuielilor ocazionate de plata serviciilor medicale de care asiguraţii noştri au beneficiat în ţări membre UE” – precizează Bianca Găicean, purtător de cuvânt al CAS Arad.
Rambursări
Totalul plăţilor efectuate de CAS Arad, în cursul anului 2013, pentru serviciile medicale efectuate de asiguraţii arădeni în ţările UE se ridică la 3.963.550 lei! O sumă foarte mare (mai ales) dacă o comparăm cu valoarea rambursărilor efectuate în 2012: 515.920 lei. De aproape opt ori mai mare!
Cum se explică această creştere? Încearcă să ne lămurească dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad: „S-au prelucrat mai multe dosare decât în anul precedent, alocările bugetare au fost mai mari. Şi, probabil că în 2014 se vor prelucra şi mai multe dosare, iar alocările vor fi şi mai mari. Totul pentru a încerca să reducem cât mai mult din restanţele pe care le avem în diferite state UE, ca să ajungem cu plăţile cât mai aproape de «la zi».”
Din cele aproape patru milioane de lei plătite de CAS în 2013, suma de 694.022 lei a fost rambursată către persoanele asigurate pentru serviciile medicale efectuate în ţările UE. „De asemenea, CAS Arad a achitat către instituţiile competente din ţările UE – case de asigurări de sănătate – suma de 3.269.528 lei aferent serviciilor medicale de care au beneficiat asiguraţii noştri pe baza cardului european de asigurări de sănătate şi a formularelor europene” – precizează Bianca Găicean.
Ungaria, prima opţiune
În ceea ce priveşte serviciile medicale solicitate de asiguraţii arădeni în străinătate, diversitatea e cea care le caracterizează. De la consultaţii medicale de specialitate efectuate în clinici medicale ambulatorii, până la intervenţii chirurgicale efectuate în spitale – toate au făcut obiectul cererilor de rambursare ale arădenilor. Asiguraţii pot beneficia de rambursarea cheltuielilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale efectuate în străinătate, în condiţiile tarifelor practicate în România, doar pentru acele servicii medicale care fac parte din pachetul de bază acordat în ţara noastră.
Ungaria se află pe primul loc în topul ţărilor la care au apelat arădenii pentru a se trata, 90% din cererile de rambursare fiind pentru ţara vecină. Urmează, apoi, în ordine descrescătoare a opţiunilor exprimate de asiguraţi: Austria, Germania şi Italia.
Procedura
Pentru recuperarea contravalorii serviciilor medicale efectuate în ţări membre UE, asiguraţii pot să solicite rambursarea printr-o cerere adresată CAS Arad, la care vor anexa, în original şi copie, documentaţia medicală justificativă privind serviciul medical de care au beneficiat, dovada plăţii efectuate, dovada calităţii de asigurat, copia documentului de identitate. Înscrisurile redactate într-o limbă străină vor fi traduse în limba română de către un traducător autorizat. „Modelul cererii de rambursare precum şi opis-ul documentelor justificative se găseşte şi poate fi descărcat de pe site-ul CAS Arad – www.casar.ro – sau poate fi solicitat de la secretariatul instituţiei” – subliniază Bianca Găicean.
Cea mai mare cerere de rambursare
108.000 de euro. Aceasta este valoarea celei mai mari solicitări de rambursare care a ajuns la Casa de Asigurări de Sănătate din Arad. Cererea a venit tocmai din Austria. Suma solicitată reprezintă contravaloarea serviciilor medicale de urgenţă de care arădeanul a avut nevoie în timpul şederii sale temporare în Austria, servicii de care a beneficiat pe baza Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate. Dosarul se află, în prezent, în lucru.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!