Ce ţi-e şi cu tehnologia asta. Nimeni nu visa acum 30 de ani că vom putea vorbi la un telefon fără fir. Acum, într-un telefon mobil, avem un adevărat computer. Dar cu ce riscuri vine această tehnologie? Cu riscuri ce ne pot afecta grav buzunarul. Nu vorbim despre toţi arădenii, dar vorbim despre locuitorii a 19 localităţi de pe raza judeţului nostru. Potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), câteva mii de locuitori de pe raza judeţului Arad riscă în orice moment să îşi umfle facturile de telefon mobil. Şi asta pentru că localităţile respective se află în imediata apropiere a graniţei cu Ungaria. Iar, de fiecare dată când efectuează sau primesc un apel, arădenii cu pricina ar putea să fie în pericol de a face costuri suplimentare de roaming.
Dar despre ce localităţi este vorba? Potrivit ANCOM, arădenii care riscă să îşi umfle facturile de mobil sunt în Zerind, Iermata Neagră, Chişineu Criş, Socodor, Pilu, Vărşand, Şiclău, Grăniceri, Sânmartin, Macea, Dorobanţi, Iratoşu, Variaşu Mic, Turnu, Pecica, Peregu Mic, Peregu Mare, Nădlac şi Munar. Datorită apropierii lor de Ungaria, telefoanele mobile ale locuitorilor din cele 19 localităţi riscă în orice moment să se conecteze la reţelele mobile din ţara vecină.
Aşadar, orice apel venit sau plecat pe/de pe telefoanele arădenilor poate fi taxat cu tarif de roaming. Iar tarifele nu sunt deloc mici. De multe ori s-a întâmplat ca facturile celor din localităţile mai sus menţionate să „explodeze” din cauza tarifelor de roaming aplicate, chiar dacă arădenii nici măcar nu au ieşit din localitatea lor, darmite din ţară.
Există şi o soluţie
Specialiştii de la ANCOM vin şi cu o soluţie pentru evitarea unor astfel de situaţii. „Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor în roaming la graniţă prin selectarea manuală a reţelei şi dezactivarea opţiunii telefonului de selectare automată a reţelei, prin solicitare către operator de activare a serviciului de roaming numai la cerere sau prin verificarea reţelei înainte de a utiliza dispozitivul mobil, în cazul în care selectarea reţelei ramâne pe modul automat”, se arată într-un comunicat al ANCOM. Aşadar, arădeni, deschideţi ochii. Pentru că altfel riscaţi să deschideţi… buzunarele.
În peste 500 localităţi
Problema roaming-ului involuntar nu este întâlnită numai pe raza judeţului nostru. Potrivit ANCOM, în 512 localităţi de graniţă de pe tot teritoriul României există riscul ca telefonul mobil să se conecteze la reţelele din ţări vecine. Totodată, cei de la ANCOM spun că acest risc există indiferent de reţeaua de telefonie mobilă folosită de abonaţii României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!