ARAD. Cât este de important să ştii, astăzi, limba franceză. Aceasta au dorit să demonstreze, pe parcurul întregii zile de joi, 21 noiembrie, oaspeţii veniţi la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad pentru a discuta cu profesori, elevi şi părinţi ai acestora, despre importanţa cunoaşterii limbii lui Moliere.
După un scurt moment oficial, desfăşurat în sala festivă a prestigiosului liceu arădean, francezii au trecut la treabă. Şi nu s-au rezumat doar la chestiuni teoretice de genul că, dacă tot mai mult se spune despre o „globalizare” a englezei, pe lângă aceasta franceza e (singura) care se mai vorbeşte pe cele 5 continente şi e limba diplomaţiei în toate instanţele internaţionale.
Oportunităţi de muncă
Dincolo de posibilitatea pe care o au tinerii din România (cunoscători ai limbii franceze) de a ocupa un loc de muncă în Franţa, ei au şi şanse mari de a lucra la noi în ţară, în firme cu capital francez (numai în partea Banatului sunt peste 100). Detalii despre acestea au oferit, într-o masă rotundă, reprezentanţi ai unor societăţi din zonă: Dorin Miron, vicepreşedinte al Centrului de afaceri româno-francez din Timişoara şi Horaţiu Puşcaşu, manager la firma Polydis Arad (ambii cu dublă cetăţenie şi cu experienţă profesională în Franţa, în domeniul afacerilor).
Oportunităţi de studii
Pe lângă şansele absolvenţilor de liceu de a urma studiile în învăţământul superior din Franţa, participanţii au fost informaţi, de prof. univ. dr. Ilie Minescu, despre filierele francofone (trei la număr) din cadrul unor facultăţi de la Universitatea şi Politehnica din Timişoara. Iar pentru confirmarea cunoştinţelor de limbă franceză li s-au prezentat detalii privind examenele DELF, pentru obţinerea certificărilor franceze şi recunoaşterea lor internaţională.
Pentru cultura franceză
Nu în ultimul rând, cunoaşterea acestei limbi asigură tinerilor, mai uşor, accesul la cultura franceză. Şi pentru exemplificare, în final, participanţii au fost invitaţi să urmărească filmul „Le chat du rabin” („Pisica rabinului”), un film despre multiculturalism, religie şi toleranţă.
La „cald”, Virgile Prod’homme – responsabil pentru cooperare educativă la Institutul Francez din Timişoara – ne-a declarat: „Unul din scopurile acestei zile este şi promovarea unei alte imagini a limbii franceze şi utilizarea ei în secolul XXI”.
Organizatori
Ziua de promovare a limbii franceze – „Studiază şi lucrează în limba franceză” – la care au fost invitaţi şi toţi directorii de şcoli din judeţ (pentru a transmite informaţiile elevilor din teritoriu) a fost organizată de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Timişoara şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad.
„S-a vorbit despre posibilităţile pe care le oferă azi o învăţare modernă a limbii franceze” Virgile Prod’homme
Citiți principiile noastre de moderare aici!