ARAD. Cea mai mare pleașcă din județ au dat-o cei din Pleșcuța. Trei sferturi din prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi la nivelul județului Arad aparține comunei arădene cu 1.500 de locuitori. Aproape 9 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro dintr-un singur foc. Suma apare în raportul publicat recent al Curții de Conturi și care prezintă rezultatele auditului financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară pe anul 2011. Atunci în fruntea comunei era fostul primar Pogan Petru Dorel.
Cum a reușit să ajungă la un asemenea prejudiciu neegalat de nici o altă administrație din județ? Răspunsul e relativ simplu: afaceri cu terenurile comune. E vorba de terenuri agricole, situate în preajma unei cariere de piatră care au fost râvnite de o firmă care exploatează deja piatră. Doar că aceste terenuri au fost subevaluate față de prețul pieței și toată procedura a sărit peste aprobarea Consiliului Local.
Au fost și alte mici „înțelegeri” care au adus prejudicii bugetului de stat, la fel cum și în alte comune administrațiile locale au păgubit statul. Despre performanțele mai mici ale altor comune și orașe în numerele viitoare ale cotidianului nostru.
Explicațiile redate în raportul Curții de Conturi relevă că: „Caietul de sarcini întocmit de primar și prețul de începere a licitației stabilit pe baza unui raport de evaluare nu au fost aprobate prin hotărâre a Consiliului Local. De asemenea, la evaluarea ofertelor depuse nu au participat toți membri comisiei de evaluare și nu toți membri au semnat procesul verbal de adjudecare a licitației. Deficiențele menționate au contribuit la subevaluarea prețului de adjudecare a licitației, cu consecințe păgubitoare asupra patrimoniului entității”, se specifică în raport. Singura procedură care a respectat legea a fost supunerea la vot a necesității întocmirii unui raport de evaluare a terenurilor. Doar că acest raport de evaluare, unde se stabilise și prețul terenului (potrivit unor surse terenul a fost evaluat la 0,22 euro mp), nu a mai fost prezentat consilierilor locali. Terenul s-a vândut însă iar acum, pentru recuperarea prejudiciului, s-a ajuns în instanță.
Alte pagube
În același raport mai apar nereguli legate de consumul, nejustificat prin acte, de motorină prin care statul a fost prejudiciat cu 25.000 lei. Și tot la combustibil mai apar plăți (5.000 lei) pentru benzina consumată de un autoturism care nu este al primăriei, mai exact după formularea din raport „care nu a fost înregistrat în patrimoniu”.
Și tot la Primăria Pleșcuța au fost trecuți cu vederea doi agenți economici care desfășoară activități de exploatații de carieră și care nu au achitat la bugetul local taxa pentru eliberarea autorizației de excavație. Toate aceste prejudicii însumate fac din comuna arădeană liderul clasamentului din județ în raportul Curții de Conturi. Un lider la pagube.
Abateri contabile
Pe lângă pagubele provocate statului, raportul mai specifică că au fost depistate și 6 abateri financiar contabile. La această categorie, liderul este însă o altă comună pe care o vom nominaliza în numerele viitoare ale ziarului nostru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!