Societatea pe acţiuni URBISSERV Lipova a apărut în paginile ziarelor în cele mai contradictorii ipostaze. La început, imediat după înfiinţare, prin reorganizarea serviciului public din cadrul Primăriei Lipova, în 1997, ca un succes al autorităţilor locale, iar, mai apoi ca o societate falimentară, în conflict cu principalii acţionari, respectiv C.L. Lipova, C.L. Zăbrani. Fiecare consiliu local şi-a adus propriul aport în societate, bunuri, care au intrat în patrimoniul public privat al statului iar ulterior au fost încheiate contracte de concesiune pentru serviciile prestate. Obiectul principal de activitate îl constituia captarea, tratarea şi distribuirea de apă pentru consumatorii casnici şi agenţi economici dar a mai prestat servicii de salubrizare şi întreţinerea şi administratrea pieţei Agroalimentare din Lipova. Declinul societăţii a început în 2007 când au început să-i fie retrase obiectele de activitate. În acest moment singurul care a mai rămas este apa de la Zăbrani. Din 180 de angajaţi, mai sunt la ora actuală 4 şi 2 colaboratori.
Acţionar dat în judecată de propria societate
Conflictul dintre directorul Oprea Dumitru şi primarul Zăbraniului, Toader Marian, a luat amploare după şedinţa de AGA a URBISSERV Lipova, din 21 aprilie 2009. În urma acestei şedinţe, la care au participat primarul Lipovei, Jurcă Marius, ca reprezentant al C.L. Lipova, Toader Marian, ca reprezentant al C.L. Zăbrani şi Furdui Petre Vili, reprezentant al celorlalţi acţionari, au fost aprobate următoarele: reducerea capitalului social prin diminuarea aportului adus de cei doi acţionari principali, CL Zăbrani şi CL Lipova, şi retragerea din societate a acestora, ca o consecinţă a reducerii capitalului social. Implicit, retragerea celor doi acţionari ar atrage după sine şi desfiinţarea societăţii.
Acuzaţiile aduse de directorul SC URBISSERV SA, Oprea Dumitru, sunt cu precădere îndreptate înspre primarul Zăbraniului. Cea mai gravă este folosirea unei ştampile a societăţii, considerată falsă, pe documentul depus la Registrul Comerţului, intitulat „Hotărârea Adunării Generale a acţionarilor S.C. URBISSERV S.A.” . Conform declaraţiilor directorului acest tip de ştampilă nu a aparţinut niciodată societăţii „Ştampilele au fost casate în 2003 dar nici una din ele nu este cea folosită la ştampilarea acestui document, acest tip de ştampile nu l-am avut niciodată în sistem.” Pe de altă parte, primarul Toader declară „Dacă e vreo problemă cu ştampila, e în ograda lor, nu la mine. ” Cealaltă acuzaţie se referă la calitatea de reprezentant al acţionarilor a lui Toader Marian, ilegală în opinia directorului Oprea. Hotărârea 27 de consiliul local, din 27 februarie 2009, prin care primarul comunei Zăbrani şi Ianc Graţian sunt mandataţi pentru a vota retragerea patrimoniului Local al comunei Zăbrani de la SC URBISSEV Lipova şi ieşirea din societate, atât a CL Zăbrani cât şi a CL Lipova este considerată fără fundamentare legală. „nu se face specificarea unde anume urmează a fi mandatat primarul comunei Zăbrani pentru a vota retragerea patrimoniului, pentru că în A.G.A. există altă hotărâre cu privire la mandatarea unui alt reprezentant al C.L. Zăbrani” precizează directorul Oprea. Primarul acuzat declară „S-au urmat toţi paşii legali, s-au luat toate măsurile legale, sunt toate hotărârile de consiliu local necesare. Am fost mandatat, în urma şedintei AGA din 21 aprilie să duc la îndeplinire cele adoptate în acea şedinţă şi să semnez toate actele necesare pe care să le depun apoi la Oficiul Comerţului” , precizând că „Eu am fost mandatat pentru AGA iar dl. Ianc Graţian, pentru Consiliul de Administraţie”, deşi aceste precizări nu apar stipulate clar în Hotărârea CL Zăbrani.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!