ARAD. Îți vine să crezi că e, totuşi, un dat că plouă în toate imobilele reabilitate de către autorități sau mai în toate imobilele ridicate proaspăt pe banii acestora. Plouă în blocurile aflate în proces de reabilitare termică, plouă în teatrul proaspăt reabilitat și, mai nou, am aflat că plouă chiar și în ANL-uri. Ba mai mult, nu plouă de azi de ieri, ci de câțiva ani buni, iar faptul a fost sesizat, de mai multe ori, de chiriașii de aici. De câteva ori s-a chiar intervenit. Dar s-a intervenit prin peticiri și, ca atare, plouă pe mai departe, la fiecare ploaie mai serioasă, în blocurile ANL: pe casa scării, în băile, bucătăriile, livingurile și dormitoarele chiriașilor de aici.
Locuitorii blocurilor ANL ne-au sunat de ceva vreme să ne spună că sunt într-o situaţie ingrată de ani buni: le plouă prin tavane şi pe casa scării, în camere, iar sesizările făcute către Primăria Arad nu au schimbat cu nimic situaţia. Problema e cât se poate de complicată pentru că, teoretic, fiind în chirie, locuitorii blocurilor ANL nu pot interveni pentru a face lucrări de reabilitare (exact cele care se impun) la un imobil care nu le aparţine. Primăria Arad cunoaşte problema, dar nu s-a decis niciodată să facă investiţii majore.
Câteva intervenții
Intervenţii au fost, dar ele au constat mai mult în peticiri care nu au rezolvat situaţia, iar la prima ploaie serioasă a început din nou să picure şi să se adune bălţi în casele arădenilor.
Primăria Arad ne-a confirmat că este la curent cu situația de la ANL-uri și că „până la finele acestui an, se va interveni la nivelul acoperișurilor care prezintă deficiențe, generând disconfort celor care locuiesc la utimele etaje ale blocurilor ANL”.
Pe surse am aflat însă că va fi vorba tot de câteva soluții de compromis, care se vor executa acolo, soluții care vor suspenda doar pentru un timp problema de la ANL-uri. Se spune, de pildă, că țiglele care au fost montate pe acoperişurile ANL-urilor nu mai sunt de găsit acum, aşa că cele sparte sau lipsă sunt înlocuite cu alt tip de ţigle, care nu asigură etanşeitatea acoperişului. Aşa se explică că problemele încep din nou să apară la scurt timp după intervenţiile Primăriei Arad. În plus, apa s-a infiltrat deja prin betoanele clădirii şi de acolo macină încet tavanele chiriașilor ANL. E adevărat, nu sunt ei proprietarii imobilului și, ca atare, nu pot face intervenții majore, dar ei sunt proprietarii obiectelor din casă, a parchetului, a tuturor bunurilor pe care apa le macină încet, distrugându-le. Iar trăitul cu ligheanul în casă, ca să aduni apa scursă din tavane, e departe de a se numi confort de secol XXI.
Cu ANL-urile la vânzare
Dacă ANL-urile cu pricina vor fi vândute pe apartamente chiriașilor de acum, atunci Primăria Arad va scăpa de problema costisitoare a întreținerii imobilelor, cu toate cheltuielile ce decurg de aici. Cheltuieli care, ce-i drept, instituţia nu e dispusă să le facă decât atunci când cuţitul ajunge la os, când telefoanele primite de la chiriași se întețesc și frica producerii unei tragedii își face simțită prezența tot mai puternic.
Trimite articolul
XMade in romanica…lucru facut bine
plaga galbena bibartoi falcoi e falimentoi
-
Ca orice lucrare facuta pe bani multi pt stat. Penibil statul asta, parca e facut pt furaciune si condus de hoti.
Lucrari de kklitate
Sesizare la ISC
De ce nu se fac de noi,dar și cele reabilitate cu acoperișuri clasice, cu țiglă? Doar se știe că acel carton asfaltat după câteva cicluri de îngheț-dezgheț se duce drqului pe când țigla tine câțiva (zeci) ani buni ! Stau la ultimul etaj,când am fost să văd apartamentul ( bloc din anii ’80), nu avea nimic,dar când să-l cumpăr,au apărut pete pe tavan în două camere de la ploaie! L-am izolat cu vată și rigisp, refăcut acoperișul pe banii mei,recuperați în timp,acum aștept să-mi cadă rigipsul în cap pentru a afla că-mi plouă în casă!!!!!