Dacă aici apa vine din pământ şi înghite gospodăriile, la Apateu a pus, însă, la pământ speranţa de un trai mai bun, înghiţind 50% din solariile locuitorilor. Nici municipiul nu a scăpat de furia apelor şi nici alte câteva localităţi din judeţ.
La Pâncota a fost vorba „despre zonele joase. Vorbim despre străzile Cimitirului, Decebal, Traian, Rândunicii, Primăverii, Oituz, unde apa a inundat pivniţele oamenilor şi grădinile”, ne-a informat Iosif Retter, primarul Pâncotei. Autorităţile au solicitat ajutorul pompierilor, iar cei din urmă le-au spus că vor mai trimite pompe pe lângă cele pe care primăria le are în dotare. Dar, din punct de vedere al primarului, situaţia nu se va rezolva până în momentul în care nu va apărea soarele. „Am tot pompat apa, dar degeaba. Pentru că nivelul terenului este acelaşi în zonele afectate. Iar toată apa pe care o scoatem se întoarce înapoi. Nu avem altă speranţă decât să aşteptăm venirea soarelui care să evapore apa şi să usuce solul”, a mai spus Retter.
Cele mai afectate sunt pivniţele locuinţelor, pline de apă, dar şi grădinile caselor. În schimb, terenurile agricole nu au căzut victimă apelor. „Mai există bălţi pe terenuri, dar numai unde solul nu a fost drept, unde sunt gropi. Nu avem culturi întregi sub ape”, a mai punctat primarul.
La Apateu, aproape 50 la sută dintre solarii au fost afectate grav de inundaţii. Localnicii sunt disperaţi chiar dacă apele au început să se retragă. Solariile sunt pline de nămol, iar răsadurile de roşii, ardei, vinete şi varză sunt afectate, cel mai probabil, iremediabil. Localnicii care au solarii au pierdut mii de euro, bani cheltuiţi cu răsadurile, tratamentele pentru plante şi lemnele care asigurau căldura în solarii când temperaturile se apropiau de îngheţ. Mai mult, solariile nu au fost asigurate, iar acum localnicilor nu le-a rămas decât să spere că se mai poate salva ceva.
Ce înseamnă inundaţiile pentru localnicii din Apateu, unde principala sursă de venit o reprezintă legumicultura? „Putregai total!”, a exclamat un localnic a cărui solar a fost afectat de ploi. „În sămânţă am investit în jur de 1.000 de euro, plus încă 1.000 de euro pentru lemne pentru sobe ca să încălzească solariile”, a precizat localnicul. Există şi speranţe pentru cei cu solarii? „Dacă nu mai plouă s-ar putea să salvăm ce avem în solarii”, explică acelaşi localnic.
S-au ferit de frig, au dat de apă
Toată iarna, localnicii care au solarii au făcut foc în sobe pentru ca răsadurile să nu îngheţe. „Le-am salvat de îngheţ şi a venit potopul”, spun localnicii.
Aceştia speră să primească ajutor de la Guvern, pentru că altfel vor muri de foame la vară.
Primarul comunei Apateu spune că legumicultura şi creşterea animalelor reprezintă principala sursă de venit a localnicilor. „Practic este pâinea pentru un an. De acolo omul îşi face banii ca să-şi întreţină familia, copiii la şcoală. Pot să vă spun că la nivelul localităţii Apateu avem peste 300 de solarii. Să nu exagerez, dar 40% poate şi 50% sunt afectate de ploile care or venit şi vor mai veni”, a declarat primarul Aurel Bondor.
Pompierii, la Apateu şi Sintea Mare
Joi după masa, Garda de Intervenţie Ineu şi Chişineu Criş au intervenit în Apateu şi la Sintea Mare pentru a evacua apa de pe străzi. „Ca să evităm să ajungă apa în gospodării, acţionăm pe străzile inundate din Apateu şi Sintea Mare cu motopompe, evacuând apa de pe străzi pe câmpuri”, a declarat căpitanul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
Apă în curţile din Gai
Meşterul Manole, Sulfinei şi Socului au fost locaţii în care au fost chemaţi pompierii joi dimineaţa. Apelul a venit de la locuitori care au cerut ajutorul pompierilor pentru a le scoate apa din curţi înainte ca aceasta să ajungă în case. Pompierii au intervenit la cinci case şi au evacuat apa cu ajutorul motopompelor. Tot ieri, în jurul orei 12,00, pompierii au fost solicitaţi pe strada Vasile Milea pentru a evacua apa din subsolul unei clădiri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!