„Ploaie de rugină” este titlul celei de-a X-a ediții a expoziției de fotografie de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” pe perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016, expoziție la care sunt invitați pentru vizionare toți iubitorii de artă fotografică, dar și părinții, bunicii sau alte rude, dascălii și toți prietenii participanților.
„Această ediție se distinge de cele anterioare prin faptul că a devenit internațională, și este organizată pe trei secțiuni, una pentru elevi de gimnaziu, alta pentru elevi de liceu, iar alta pentru absolvenți de liceu.
Expozanţi
La secțiunea elevi de gimnaziu au fotografii expuse elevii : Mihai Aioanei cls. 7A, Patricia Gal cls. 8C, AnaMaria Mustață cls. 7C, Ioana Pîrv cls. 7C, Vlad Popescu cls. 8C, Hugo Toth cls. 6B, toți de la C.N. “Moise Nicoară”.
La secțiunea elevi de liceu au fotografii în expoziție : Miriam Ban cls. 12D, Patricia Băneș cls. 12D, Vlad Bereteu cls. 9A, Daiana Boca cls. 10C, Francisc Bogdanov cls. 10F, Alexandra Bondoc cls. 11E, Răzvan Bronda cls. 12E, Diana Ciuban cls. 10F, Horea Crișan cls. 11D, Iulia Fekete cls. 10A, Denis Ilisie cls. 12E, Maria Iuga cls. 9A, Alexandra Neamț cls. 10D, Gloria Olar cls. 12E, Andrada Pop cls. 10A, Alina Popa cls. 10A, Astrid Schriffert cls. 11C, Maria Stoica cls. 11F, Adelin Suciu cls. 10F, Maria Țica cls. 10D, Petra Torge cls. 9A, Alexandra Tudorescu cls. 9A, Vlad Vălean cls. 10C, de la C.N. “Moise Nicoară”, apoi Vlad Lazăr cls. 10B de la L.T. “Adam Muller Guttenbrunn”, de la C.N. “Vasile Goldiș” au expus fotografii Adeline Barbatei cls. 11E și Ulmiana Tencalec cls. 12C, iar de la Liceul Baptist a participat Sindy-Luana Negru. Din județul Arad, și anume de la L.T. din Sântana a participat Vlad Morar cls. 10A, din țară, și anume din Timișoara, Denisa Brânzan cls. 12C de la C.D. Loga, din Austria, Viena, Iasmina Bota cls. 12 BRG Marchettigasse 3.
La secțiunea studenți participanții sunt: Alberta Bota studentă I medicină, Universität Wien, Austria, Patricia Drăguț studentă la științele educației Wien, Austria, Raluca Podosu studentă I Universitatea „Babeş Bolyai”- facultatea de Psihologie și Ştiințe ale educației din Sibiu, Ioana Puraveț studentă I litere Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad și Claudiu Sîrbu student I medicină Universitatea Ulm Germania.
Invitat special
Împreună cu ei, ca invitat, a expus fotografii Ieromonah Pantelimon Şuşnea de la Mănăstirea Oașa, din județul Alba. Părintele, este pictor iconar al mănăstirii, iar pe lângă alte harisme și aptitudini, este specialist şi în arta fotografică, având până în prezent numeroase participări în ţară la expoziţii importante de gen. Prin fotografiile sale, Părintele stimulează și inspiră tinerii iubitori de artă foto să avanseze sau să studieze și în acest domeniu.
„De la o ediție la alta – după cum ne spunea prof. Diana Elena Sabău, responsabilul cecului de fotografie – se observă creșterea în această artă a tinerilor fotografi, mai ales a celor perseverenți. Stilurile, și de data aceasta, sunt variat abordate (peisaj, portret, macro, conceptuale, etc). Deasemenea, pe lângă capacitatea de a face o fotografie bună cu aparatul foto, tinerii și-au dezvoltat și abilitatea de editare a acestora pe calculator” .
Voluntari
Elevii voluntari (unii dintre ei făcând parte şi din grupul fotografilor) care au participat la implementarea proiectului sunt: Daiana Boca cls. 10C, Denis Ilisie cls. 12E, Rouwena Lucuța cls. 10C, Robert Marișca cls. 10C, Gloria Olar cls. 12E, Mădălina Păcurar cls. 10C, Maria Pescaru cls. 10C, Răzvan Pop-Moldovan cls. 11C, Nicoleta Șușca cls. 10C, Paul Viski cls. 10C.
Câteva impresii
„Fotografia este un univers lăuntric, propriu fiecărei persoane. Personal, nu fac fotografii, dar ador să le privesc. Exact ca o pictură sau ca o poezie, intri în acel univers și te lovești de toate sentimentele și trăirile pe care fotograful le-a captat pentru că, nu obiectul în sine dă frumusețea, ci lumina pe care acesta o transmite.
Astfel, această expoziție, „Ploaie de rugină”, reprezintă o șansă dată elevilor de a împărtăși lumina din interiorul lor. Plimbându-mă printre rândurile pline de fotografii, nu puteam să nu mă întreb cum un anotimp al ,,morții” a putut deveni atât de viu. Cum, dintr-o singură culoare, dintr-un singur fascicul răzleț de lumină s-a putut crea Viață. Am avut senzația că, prin fiecare fotografie de care treceam, această „ploaie de rugină” devine din ce în ce mai reală, din ce în ce mai aproape de ființa mea și am reușit să îi dau o semnificație proprie. Pentru că… acesta este rolul privitorului: să interpreteze ceea ce vede, să înțeleagă și să afunde lucrarea artistică într-o mare de frumusețe și lumină.
În opinia mea, această expoziție este un prilej de a da viață nu doar obiecteler fotografiate, ci și privitorilor”. (Astrid Dodea cls. 10D)
„Semnificația unei fotografii este mult mai profundă decât în sine reprezentarea grafică a unui obiect, a unui peisaj sau a unei persoane. Fotografia își are rădăcinile în gândirea omului, în ideile și în sentimentele acestuia, constituind un mod de a păstra vie, o mică parte a vieții.
Expoziția de fotografie realizată în cadrul școlii noastre, a constituit întotdeauna un prilej pentru înmulțirea paginilor cu amintiri din cartea vieții, și o adevarată șansă oferită elevilor spre o exprimare unică a imaginației cu ajutorul fotografiilor.
Ediția a X-a a acestei expoziții, având tema “Ploaie de rugină”, a stârnit căldură în sufletele oamenilor prin accentuarea frumuseții toamnei, care, deși asociată cu un anotimp rece și antipatic, își are farmecul în jocuri de culori. Astfel, prin ploaie, elevii au reprezentat ceea ce înseamnă multitudine, atât de sentimente cât și de trăiri legate de acest anotimp, respectiv, prin rugină, au accentuat nemurirea și păstrarea vie în timp a unor amintiri.
În opinia mea, ediția lunii decembrie 2015-ianuarie 2016, a fost un succes și o șansă perfectă pentru regăsirea bucuriilor pe care le aduce toamna”.(Vivien Andreica cls. 10D)
„Ca la fiecare ediţie a expoziției de fotografie, organizată de către şcoala noastră, continui să fiu plăcut surprinsă de ceea ce văd. O fotografie reprezintă mai mult decât o simplă imagine. Pentru fiecare dintre noi, o fotografie reprezintă amintiri, trăiri și gânduri din anii de viaţă, aşadar, prin intermediul acestora imortalizăm momentul pe care dorim mereu să ni-l amintim. Această expoziție este un avantaj pentru oricare dintre noi, iar cu ocazia acestui proiect avem ocazia de a ne împărtăşi momentele trăite. De asemenea, consider că este un privilegiu ideal prin care poţi să îţi dezvolţi o pasiune legată de fotografie”. (Oana Debeleac cls.10D)
„Fotografia este singura modalitate prin care putem imortaliza momente sau peisaje speciale, astfel lucrurile pe care alegem să le fotografiem se pot reprezenta ca persoane. Fiecare fotografie făcută reprezintă o parte a vieții și spune o poveste. Fotografia este o activitate care ar trebui dezvoltată în toate școlile, fiind o artă, și un mod de exprimare, la fel ca muzica, pictura și literatura.
Expoziția de fotografie din școală este un proiect care ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine, să descoperim noi talente și pasiuni.
La fel ca în fiecare an, și anul acesta au fost mai multe sesiuni, temele fiind în armonie cu anotimpul în care ne aflăm. Astfel,pe coridoarele școlii noastre este mereu prezent un colaj ce afișează câte o părticică din personalitatea fiecărui elev care decide să participe.
Eu am fost plăcut surprinsă de acest proiect încă de la început. Chiar dacă până acum am luat parte doar ca și spectator, expoziția mi-a influențat starea de spirit, prezența fotografiilor fiind un factor plăcut, liniștitor. Astfel mi-a fost trezită o oarecare pasiune pentru fotografie și mi-am propus să particip la următoarea sesiune a expoziției”. (Ioana Grovu cls.10D)
Premii
La ediția anterioară a expoziției de fotografie cu tema „Pe potecile verii”, care s-a desfășurat la noi în școală în perioada octombrie 2015, premianții au fost : PREMIUL I: Adeline Barbatei cls. 11E, Alexandra Bondoc cls.11E, Șerban Buzgău cls. 12A, Maria Iuga cls. 9A, Gloria Olar cls. 12E, Maria Țica cls. 10D, Vlad Vălean cls. 10C, PREMIUL al II-lea : Roan Arsenov cls. 12A, Denis Ilisie cls. 12E, Vlad Nicoraș cls. 10C, Ioana Pîrv cls. 7C, Alina Popa cls. 10A, Maria Stoica cls. 11F, PREMIUL al III-lea : Miriam Ban cls. 12D, Francisc Bogdanov cls. 10F, Răzvan Bronda cls. 12E, Alexandra Miloș cls. 11C, Răzvan Pop-Moldovan cls. 11C, Andra Popa cls. 11D, Anastasia Stoica cls. 12A, Adelin Suciu cls. 10F, Andreea Vasile cls. 12A, MENȚIUNE : Vlad Bereteu cls. 9A, Denisa Gal cls. 10D, Patricia Gal cls. 8C, Ioana Groza cls. 9A, Andreea Morgociu cls. 11C, Petra Torge cls. 9A, elevi de la C.N. “Moise Nicoară” și de la C.N. “Vasile Goldiș”.
Cercul de fotografie
„În școala noastră – spune prof. Diana Sabău – cercul de fotografie, pentru elevi de gimnaziu/liceu, se desfășoară, în general, vinerea de la orele 14. Pot participa elevi din Colegiu sau de la alte școli din Arad sau din judeţ. Ca traineri au fost şi sunt invitaţi artişti fotografi cum ar fi – Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa, Mircea Boran de la FotoClub Arad, Claudiu Moţ, hobbyfoto.ro, Ciprian Hord instagram.com.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!