Tone de peşte congelat cade din cer zilele acestea în judeţul nostru, în special în zonele forestiere. Zece avioane decolează constant de pe Aeroportul Caransebeş şi zboară peste pădurile din Arad, peste pădurile Banatului, în Timiş şi Caraş-Severin, dar şi peste cele din Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Argeş, Sibiu şi Braşov, unde aruncă tone de momeli pe bază de peşte, congelate la -28 de grade. În mâncărurile din peşte aruncate din avioane se găsesc pastile antirabie. Totul în cadrul unei campanii naţionale desfăşurate de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ţinta sunt miile de vulpi din judeţele mai sus menţionate, animale care sunt principalele purtătoare ale virusului rabiei şi care pot porni adevărate focare de boală dacă nu sunt imunizate. Pentru că trebuie precizat, tratamentul este unul preventiv.
Revenind la peştele care cade din ceruri şi la Arad, potrivit specialiştilor, când momeala se dezgheaţă, vulpile sunt atrase de mirosul de peşte şi astfel înghit şi pastila care le ţine sănătoase. Această idee nouă care se referă la vaccinarea antirabică este o continuare a campaniilor din ultimii ani de zile, campanii care şi-au propus scăderea până la eliminare a cazurilor de rabie în rândul vulpilor. Aradul a fost anual unul dintre judeţele cuprinse în campaniile instituţiilor sanitar-veterinare. Şi, pe lângă medicamentele venite pe calea aerului, reprezentanţii DSVSA Arad, dar şi pădurarii din judeţul nostru, împrăştie medicamente şi la sol.
Boală periculoasă
De ce se insistă atât de mult pe campaniile de vaccinare antirabică? Pentru că rabia este o boală foarte periculoasă care poate provoca moartea oamenilor. Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus care afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni. Rabia este o boală infecţioasă acută, determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o encefalomielită (boala a sistemului nervos) cu evoluţie rapidă şi care duce la deces.
Citiți principiile noastre de moderare aici!