Vor să mute greul de pe umerele unităţilor de urgenţe din spitale în cabinetele centrelor de permanenţă, doar că medicii de familie nu sunt prea bine remuneraţi pentru munca lor. Aşa că Ministerul Sănătăţii a decis să crească veniturile celor care activează în centrele permanenţă, indiferent că vorbim despre medici ori despre asistenţi. Într-un proiect de ordin de ministru se vorbeşte de creşterea tarifelor cu 50 la sută, respectiv de la 12,8 lei pe oră la 19,2 lei pe oră în ceea ce îi priveşte pe medici şi de la 8-10 lei pe oră la 12-14 lei pe oră în ceea ce îi priveşte pe asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă.
Practic, vorbim de o creştere importantă a veniturilor medicilor şi asistenţilor din centrele de permanenţă, dar creşterea nu este văzută neapărat cu ochi buni de cei de la Societatea de Medicină de Familie Arad. „Într-adevăr, este o creştere de 50 la sută a tarifelor. Dar vorbim despre o creştere faţă de nivelul tarifelor practicate în anul 2008. De atunci, nu au mai crescut veniturile medicilor de familie care lucrează în centrele de permanenţă. Practic, cu această creştere, am ajuns undeva la nivelul logic al veniturilor din anul 2015. Dar noi suntem în 2017. Personalul medical din spitale a trecut prin două creşteri salariale numai în ultimul an. În tot acest timp, medicii de familie au fost uitaţi, lăsaţi deoparte”, spun reprezentanţii medicilor de familie din Arad.
„Proiectul acesta este de pe vremea fostului ministru Vlad Voiculescu şi a fost pus la transparenţă acum. Doar că valorile financiare nu au fost adaptate prezentului, proiectul respectiv fiind întocmit înainte de creşterile salariale din Sănătate”, au mai spus reprezentanţii medicilor de familie.
Medicamente şi aparaturi
Ordinul Ministerului Sănătăţii nu se opreşte numai la salarizarea medicilor şi asistenţilor din centrele de permanenţă, ci şi la dotările cabinetelor în care funcţionează aceste centre. Se propune şi creşterea tarifului orar pentru medicamente şi materialele sanitare din trusele de urgenţă tot cu 50 la sută, de la 2,1 lei pe oră la 3,2 lei pe oră. Totodată, Ministerul Sănătăţii îşi doreşte ca fiecare centru de permanenţă să fie dotat cu defibrilatoare semiautomate. Un astfel de defibrilator costă undeva la 4.500 de lei, iar achiziţia lor ar urma să fie făcută de autorităţile locale din localităţile în care funcţionează centrele de permanenţă. Teoretic, nu ar fi un efort financiar foarte mare, ţinând cont că nu există foarte multe centre de permanenţă în judeţul Arad.
Şi centrele din Arad
În judeţul nostru există 13 centre de permanenţă. Cele mai multe dintre ele, cinci la număr, se află în municipiu. În localităţile Felnac, Gurahonţ, Moneasa, Şiria, Chişineu-Criş, Gurba, Lipova şi Sâmbăteni funcţionează, de asemenea, câte un centru de permanenţă. În teorie, aceste centre ar trebui să preia o bună parte din arădenii care au o problemă de sănătate ce poate fi rezolvată în cabinete, nu la Urgenţe la Spitalul Judeţean. Problema este că destul de puţini arădeni apelează la aceste centre, aglomerând, în schimb, Unitatea de Primire Urgenţe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!