La sugestia preşedintelui PNŢCD Arad, Octavian Miclea, înainte de începerea şedinţei s-a păstrat un moment de reculegere în memoria Majestăţii Sale Mihai I , Regele României.
Tema întâlnirii a fost „importanța mișcării memorandiste din 1892 asupra destinului românilor din Transilvania și personalitatea lui Ion Rațiu, urmașul dr. Ioan Rațiu, întemeietorul PNR, și participant la mișcarea memorandistă”.
Profesorul Leucuția Alexandru, care este şi purtător de cuvânt al organizaţiei, a abordat importanța nașterii ideii de națiune și declanșarea, în Transivania, a luptei pentru păstrarea conștiinței românești în contextul formării dualismului austro-ungar, în cadrul căruia românii, majoritari, riscau să-și piardă identitatea. S-a prezentat, apoi, mișcarea memorandistă, liderii, ideologia și importanța, dar și consecințele acestei mișcări pornite din interiorul intelectualilor români şi s-a dat citire discursurilor susținute de către reprezentanţii celor mai importante instituții, cum a fost Academia Română, și a principalilor lideri politici din Transilvania și din Vechiul Regat, punându-se accent pe pledoariile lui dr. Ioan Rațiu și ale lui Dimitrie Sturdza, președintele PNL.
Ca vechi ţărănist care l-a cunoscut îndeaproape pe Ion Raţiu, Gheorghe Laszlo a evocat rolul acestuia în viața politică a României din secolul trecut. După prezentarea reperelor biografice, atât din perioada de exil, cât și după evenimentele din decembrie 1989, au fost ilustrate fotografii și pagini din ziare în care erau fie pozele, fie activitatea personalității respective. S-a menționat faptul că Ion Rațiu a reprezentat, pe bună dreptate, un reper pentru viața politică postdecembristă, el fiind asociat cu un ,,lord” în cotidianul vieții românești.
Au urmat discuții și completări legate de viața și activitatea politicianului, ilustrate cu multe fotografii, mai ales că acesta a fost contemporan cu o parte dintre participanții la manifestare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!