Poarta Cimitirului Evreiesc nou, de rit Neolog, de pe Calea Zimandului, e istorie. Înclinată de ceva vreme din cauza infiltrărilor de apă de la bază, poarta s-a dărâmat în noaptea de sâmbătă spre duminică. Poate și cutremurul de 4,7 pe scara Richter a avut contribuția lui. Raoul Vizenthal, președintele Comunității Evreiești din Arad, spune că era în plan demolarea porții, din cauza riscului pe care îl prezenta. „Acum puțin timp am adus un inspector în construcții, ca să vedem dacă putem ancora cumva poarta, dar din păcate ne-a spus că e nevoie de demolare. Am vrut să respectăm pașii legali și așteptam autorizațiile necesare pentru demolare, dar nu am mai apucat. Poate și cutremurul a avut contribuția lui, cert este că apa se infiltrase la baza porții, pentru că toată apa din zonă se scurgea acolo”, spune acesta. Președintele comunității a vrut să îi laude, pe bună dreptate, pe cei de la ISU, care „s-au mișcat exemplar”. „Eu am fost sunat la ora 2 și câteva minute, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Stau destul de departe, așa că am ajuns acolo după aproximativ 15 minute. Pompierii erau deja acolo, s-au asigurat că nu mai este niciun pericol, s-au mișcat exemplar”, a transmis Vizenthal.
Cărămizile porții Cimitirului Evreiesc nou, de rit Neolog, au ajuns pe spațiul verde și pe liniile de tramvai. Tramvaiele, însă, nu mai circulă pe acolo de câteva luni, de când Compania de Transport Public Arad a decis ca liniile care aveau capăt la CET să întoarcă înainte de cimitir.
Cimitirul Evreiesc nou, de rit Neolog, este unul dintre cele trei cimitire evreiești din municipiu. Celelalte două sunt unul pentru evreii ortodocși – lipit de Cimitirul Eternitatea, iar celălalt se regăsește tot în Grădiște, pe strada Toporaș, acesta fiind Cimitirul Evreiesc vechi, de rit Neolog, în care sunt înmormântate unele dintre cele mai importante personalități istorice ale comunității evreiești arădene.
Conform recensământului din 2021, în județul Arad s-au declarat evrei 60 de locuitori, 48 dintre aceștia fiind înregistrați în municipiul Arad, 5 în Vladimirescu și restul în Șofronea, Macea, Ghioroc, Bocsig, Almaș, Lipova și Chișineu-Criș. La nivel național s-au declarat evrei 2.378 de locuitori. Comunitățile evreiești din România au în administrare peste 800 de cimitire.