Până la urmă, proiectul Porţii de 160.000 de euro, de la intrarea în Parcul de Sculptură de la Căsoaia, merge mai departe. În urma şedinţei Consiliului Judeţean Arad care a avut loc luni, 16 octombrie, studiul de fezabilitate care prevede achiziţionarea unui „pietroi” cu peste 630.000 de lei a trecut de votul consilierilor judeţeni. Preşedintele CJA, Iustin Cionca, a precizat, la începutul şedinţei, că presa exagerează şi că altul va fi preţul la care va fi realizată acea poartă. Totodată, Cionca a mai menţionat că „jumătate din sumă va merge spre relocarea reţelelor de utilităţi”. Fie nu a fost informat despre suma reală care va merge spre utilităţi, fie calculele făcute de preşedintele CJA nu sunt tocmai exacte. Pentru că, ulterior şedinţei, instituţia a emis un comunicat de presă în care anunţă că, din 160.000 de euro, vreo 27.000 ar merge spre relocarea utilităţilor. Or, 27.000 de euro este departe de jumătate din sumă, cum a susţinut Cionca. După cum spuneam, CJA a emis un comunicat de presă în care încearcă să inducă ideea că această poartă este necesară, dar şi că valoarea ei va fi mai mică, deşi primele documentaţii tehnice dau un preţ uriaş.
„Este un proiect amplu, cu mai multe componente. Ne dorim o lucrare impozantă, prin care să aducem o valoare acestui parc, al doilea ca importanță culturală și artistică din România. Acum, ne aflăm la un prim pas. După ce identificăm sursa de finanțare, urmează să amenajăm zona unde va fi amplasată poarta, aici incluzând și mutarea anumitor utilități. Doar repoziționarea rețelei de energie electrică, pe care o impune ENEL, are un cost estimativ de circa 27.000 de euro. Trebuie să luăm, de asemenea, în calcul, și valoare artistică a monumentului, conceperea acestuia, dar și materialul din care va fi făcut. Ne dorim să fie tot calcar, așa cum sunt și sculpturile din parc. Avem în vedere și amplasamentul lucrării, într-o zonă de deal, coroborat cu dimensiunile porții. Toate acestea au dus la un deviz estimativ de 635.000 de lei. Urmează licitația, prețul real fiind întotdeauna mai mic decât estimările inițiale. Putem spune că singura certitudine de preț este cea privind lucrările la rețeaua electrică, circa 135.000 de lei”, este declaraţia asumată de Ionel Bulbuc, vicepreşedintele CJA.
Voturi împotrivă
Nu doar ziarul nostru a văzut cât de inoportună şi de scumpă ar fi această investiţie, mai ales că suntem în vremuri de criză, în care fiecare bănuţ ar trebuie calculat de zece ori înainte să fie cheltuit o dată. În momentul în care s-a dezbătut aprobarea SF-ului pentru această „poartă monumentală”, liderul USR, Răzvan Anghel, a precizat faptul că aleşii partidului pe care îl reprezintă nu văd această investiţie ca fiind una oportună. Fără a se lega neapărat de preţ, useriştii au spus că Aradul are alte priorităţi acum, nu această poartă. Drept urmare, aleşii USR au votat împotriva studiului de fezabilitate. La fel au făcut şi cei de la PSD, care nu au intrat în polemică, doar au votat „împotrivă”. În sfârşit, consilierul judeţean de la Pro România, care a fost prezent la şedinţă, s-a abţinut la acest proiect de hotărâre. Totuşi, „maşina de vot” a PNL din Consiliul Judeţean Arad a funcţionat şi de această dată şi, cu 22 de voturi „pentru”, 8 „împotrivă” şi o abţinere, hotărârea a fost adoptată. Rămâne acum de văzut unde vor fi găsiţi banii necesari pentru realizarea acestei porţi care, potrivit graficelor care ne-au fost trimise de CJA, este una destul de hidoasă.
„Pietroi” scump
Ziarul nostru a prezentat, săptămâna trecută, faptul că CJA doreşte să realizeze o poartă monumentală la intrarea în Parcul de Sculptură de la Căsoaia. Preţul acestei porţi, potrivit studiului de fezabilitate, este însă unul uriaş, de peste 630.000 de lei, respectiv 160.000 de euro, ţinând cont că această poartă va fi formată din câteva blocuri de calcar şi… cam atât. Se pare, însă, că pe aleşii judeţeni de la PNL nu îi deranjează să arunce cu banii (arădenilor) pe proiecte fantasmagorice care sunt total inoportune. Poarta va avea nouă metri lungime, 5,3 metri înălțime și un metru grosime.
Trimite articolul
XPăi daca ”ESTE ” bani , de ce sa nu se facă, nu?
-
Pai, daca la anul sunt alegeri, trebuie să facă rost de bani!!
-
Toate celelalte probleme din judet au fost rezolvate lipsea doar acesta opera
numita de unii ”pietroi”, este? Bravo !
Chestia asta miroase a spalare de bani de la … o poarta departe.
Ceva imi spune ca statiunea respectiva are avea nevoie de alte investii esentiale.
ca si in cazul gheretelor de la ghioroc, nimeni nu se sesizeaza ca aici e vorba de supraevaluri pentru a scoate prandaratul si profit gras pentru firmele clientelare.
proiect de 130.000 de euro si tu, proiectant, nu esti in stare sa scrii cu diacritice sectiune si fatada frontala. + vedere/randare facuta direct in arhicad de mantuiala. Cat de jos puteti cobori ca si nivel al diletantismului?ne faceti pe astia cu scoala si un pic de experienta care mai stim sa desenam sa ne simtim trasi pe sfoara. Hai sictir, lipitorilor.
O poarta noua, ca sa aibe boii la ce sa se uite…
Mai bine ar celtui bani pe drumuri si la Aeroport
Pot sa ma inscriu la juma de pret?!
Poarta sifonării de bani publici
Si unde-i poarta de iesire, faceti una si din aia, mai scumpa!!!!!
De pe vremea Regimului Falca cand se spargeau 9mii de euro pe o banca si 75de milioane vechi pe un ghiveci de flori