ARAD. Nu se aşteptau la asemenea subiecte, dar nici nu au fost prea grele. Acestea au fost primele declaraţii ale elevilor arădeni care au ieşit din sala de examen. Erau bucuroşi că au scăpat de una din probe și puţin suprinşi de subiectele primite. „Nu ne așteptam la poezie, toți eram convinși că vom primi proză”, spuneau cei de la Colegiul Economic, Liceul Pedagogic și Colegiul Național „Ghiba Birta”. Dar s-au descurcat și așteptările sunt mari în ceea ce privește notele, mai ales în cazul elevelor pentru care poezia nu a fost atât de dificil de abordat.
Băieții nu au fost la fel de încântați. „Poezia nu mai ține nici la fete, mașina le cucerește mai repede”, zicea unul dintre absolvenți, dar speră totuși la note bunicele.
Subiectele primite
Pentru prima dată în istoria Bacalaureatului din România, în acest an, elevii au primit subiecte diferite la Limba şi Literatura Română, în funcţie de profilul urmat la liceu. Cei de la uman au avut la subiectul 1 – „Accidentul“, de Mihail Sebastian – pe baza acestui text, printre alte cerinte, elevii au avut de gasit sinonime si de identificat doua cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine textul. La subiectul 2 au primit un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent iar la subiectul 3 elevii au avut de argumentat simbolismul.
Cei de la profilul real au primit un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică. La subiectul 2, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă” iar la subiectul 3, elevii au de redactat un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu.
Eliminați din examen
Doi elevi arădeni au fost eliminați din examen pentru că aveau asupra lor telefoane mobile. În timpul probei, la centrul de examinare de la Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob” din Arad, au fost prinşi doi candidaţi care aveau la ei telefoane mobile și au fost scoși din sala de examen. „Conform procedurilor, cei doi candidaţi au fost eliminaţi din examen. Tuturor li s-a adus la cunoştinţă, înainte de a intra în săli, că nu au voie să păstreze asupra lor telefoanele”, a declarat inspectorul şcolar Mariana Tocaciu.
Ce urmează
Mâine este programată proba la Limba şi Literatura maternă. Testarea va continua în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate în 8 iulie, până la ora 12, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12-16, urmând ca în perioada 9-11 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 12 iulie.
Candidați în acest an
În judeţul Arad, la prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba română, au fost prezenţi 3.470 de candidaţi, din cei 4.208 înscrişi la toate probele, diferenţa reprezentând absenţi şi candidaţi cărora li s-a echivalat proba din sesiunile anterioare. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, în judeţ sunt aproximativ 3.900 de absolvenţi de liceu din promoţia curentă, însă peste 600 nu s-au înscris pentru a susţine bacalaureatul. În schimb, circa 900 de absolvenţi de liceu din promoţii anterioare vor susţine examene în sesiunea actuală.
CITESTE SI:
A inceput examenul scris la bacalaureat
Citiți principiile noastre de moderare aici!