Firma SC Polaris M Holding SRL are toate şansele să se ocupe de salubrizarea străzilor din Arad pentru încă patru ani. Motivul îl reprezintă, potrivit unui proiect supus acum transparenţei decizionale, poleiul, mai exact soluţiile de combatere a poleiului la nivelul municipiului. În expunerea de motive se precizează, în detaliu, necesitatea schimbării soluţiilor utilizate în prezent. E vorba de un material antiderapant format din amestec de clorură de sodiu şi nisip, care s-a dovedit a fi eficient, dar care „prezintă unele dezavantaje cum ar fi deteriorarea autovehiculelor parcate pe carosabil, prin acţiunea abrazivă a nisipului şi lovire cu componente de granulaţie mare din nisip, înfundarea sistemului de canalizare pluvială, disconforul public şi poluarea mediului, datorat emisiilor poluante în suspensie, în care nisipul are ponderea cea mai mare”, se precizează în document. Firma de salubritate a propus, la solicitare Primăriei Arad, ca variantă înlocuitoare un material antiderapant utilizat la nivel mondial: clorura de calciu soluţie 30%, şi clorură de sodiu fără nisip.
Tarif mai mic, contract mai lung
Acestă înlocuire presupune, însă, conform expunerii de motive care însoţeşte actul, anumite costuri suplimentare pentru Polaris care ajung la 1 164 786 lei (rezervoare din fibră de sticlă, instalaţie de stropire, etc.), care ar duce la creşterea tarifului perceput de firma de salubritate municipalităţii pentru acest serviciu (35, 07lei/1000 mp plus TVA pentru Clorura de Calciu şi 9lei/ 1000 mp plus TVA pentru clorura de sodiu). Acestea sunt valabile în cazul în care care contractul se încheie după 11 luni, potrivit contractului de concesiune încheiat în anul 2004.
Prelungirea acestuia cu încă patru ani determină implicit şi scăderea tarifelor, dat fiind că termenul de amortizare a investiţiilor suplimentare este mai mare, astfel încât primul tarif devine 32,32 lei/1 000mp plus TVA, respectiv 7,86 lei/1 000mp plus TVA în cazul celei de a doua soluţii.
Alte considerente economice
Un alt dezavantaj finaciar al folosirii nisipului ca material antiderapant îl reprezintă, confrom proiectului supus acum transparenţei decizionale, costurile lucrărilor pentru curăţarea rigolelor, colectarea şi transportul deşeurilor cu nisip, spălarea rigolelor, costuri suplimentare pentru Primăria Arad care se ridică la 382 113,56 lei fără TVA, banii care ar putea fi alocaţi altor lucrări de salubrizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!