ARAD. Miercuri a fost o zi a percheziţiilor. Procurorii însoţiţi de mascaţi şi ofiţeri de la anti-fraudă au descins în toate judeţele, inclusiv la Arad, la compania de asigurări Omniasig. La o zi distanţă, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au explicat exact motivul percheziţiilor. Iar, potrivit explicaţiilor, angajaţii companiei, dacă vor fi dovediţi vinovaţi, vor fi acuzaţi de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Mai mulţi angajaţi ai unei firme de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie”, şi-au început procurorii pledoaria.
O lege, o ilegalitate
Problema a intervenit din data de 27 iulie 2013, când legea asigurării obligatorii a locuinţelor a fost modificată. Potrivit noii legi, niciun proprietar nu putea să încheie asigurare facultativă fără a avea asigurare obligatorie. Ca atare, societăţile de asigurare care încheiau asigurarea facultativă erau obligate, în prealabil, să verifice dacă există asigurare obligatorie pe imobilul cu pricina. Dacă nu exista asigurarea obligatorie, firma de asigurare trebuia să plătească cei 10 sau 20 de euro către fondul de asigurări obligatorii din taxa încasată pentru asigurarea facultativă. Pentru a nu pierde aceste sume de bani, cei de la Omniasig au găsit chichiţa care îi putea lăsa cu toată taxa în buzunarul propriu: au antedatat poliţele de asigurare.
„Antedatând poliţa de asigurare facultativă, s-a creat aparenţa că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID (n.r. fondul de asigurări obligatorii)”, spun procurorii.
La audieri
Aceştia au anunţat că au fost deja audiate mai multe persoane, iar o serie de documente au fost ridicate de către anchetatori pentru a fi verificate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!