ARAD. Poliția arădeană se îndreaptă – cu pași mici, ce-i drept – spre un sistem de funcționare „pe avarie”. Și asta pentru că, de la un an la altul, deficitul de personal crește la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad. În 31 ianuarie 2020, în paginile ziarului nostru, puteați citi că deficitul de personal în poliția arădeană este de 15,92 la sută, iar de atunci a tot crescut, până a ajuns – în momentul de față – la aproximativ 20 la sută.
De unde vine acest minus? Mare parte din pensionări. Anul trecut, 68 de polițiști s-au pensionat, iar anul acesta din 1 ianuarie până la sfârșitul lunii aprilie, alți 15 le-au urmat exemplul. Cifrele ne-au fost puse la dispoziție de către IPJ Arad, în urma unei solicitări pe care am înaintat-o pe subiect.
Cum va putea acoperi Poliția minusul de angajați pe care îl are? Vor putea „produce” școlile de poliție, respectiv Academia de Poliție destui absolvenți (nu doar pentru IPJ Arad, în condițiile în care această situație este regăsită în toate inspectoratele de poliție din țară) pentru a acoperi posturile rămase libere?
IPJ Arad spune că „absolvenții instituțiilor de învățământ ale MAI sunt repartizați la unitățile teritoriale în urma alocării unui număr de indicatori de către structurile ierarhic superioare, în baza unei analize cu privire la deficitul de personal existent la momentul respectiv; în anul 2021 va absolvi o promoție de ofițeri; iar în luna martie 2022 va absolvi promoția de agenți. Prin urmare, în prezent nu suntem în măsură să vă transmitem câți absolvenți vor fi repartizați la IPJ Arad și care este procentul din deficit pe care aceștia îl vor acoperi”.
Așadar, IPJ Arad „va primi” absolvenți atât de la școlile de poliție, cât și de la Academie, însă nu se cunoaște numărul acestora, astfel că nu se știe dacă minusul de personal va fi acoperit în totalitate sau doar în parte și nici nu se știe câte posturi de execuție vor fi ocupate, având în vedere că pentru acestea Ministerul Afacerilor Interne trebuie să organizeze concurs.
IPJ Arad explică: „În conformitate cu prevederile Legii nr.360/2002, privind Statutul polițistului, cu completările și modificările ulterioare, pe lângă numirea absolventului instituţiei de învăţământ a Ministerului Afacerilor Interne sau care pregăteşte personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, postul de execuţie vacant se ocupă și prin: concurs sau examen, după caz, în situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (2), (2^1), (2^2) şi (3). Ocuparea prin concurs sau examen a funcțiilor de execuție vacante se poate realiza doar după aprobarea prealabilă a Ministerului Afacerilor Interne, dar până în prezent nu s-a aprobat această modalitate de ocupare a funcțiilor de execuție vacante și prin urmare, nu se pot demara proceduri de concurs în acest sens”.
Șeful MAI despre împuterniciri
Organizarea unor asemenea concursuri a fost tergiversată însă foarte mult, un exemplu în acest sens fiind cel al inspectorilor șefi din multe dintre inspectoratele de poliție din țară, împuterniciți pe aceste funcții. Până și ministrul Afacerilor Interne a avut de curând o declarație pe subiect, precizând că este vorba de o „practică anormală”. O „practică anormală” care a fost, însă, la îndemână, a fost convenabilă și a fost preferată în detrimentul organizării de concursuri pentru ocuparea diverselor funcții de conducere. Acum, însă, șeful MAI vrea modificarea statutului polițistului, a legislației.
“Această practică este una anormală, a împuterniciţilor pe funcţii, şi am dat şi un număr în această săptămână. La trei structuri ale MAI – Jandarmi, Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română – de la începutul anului până în luna aprilie inclusiv – au fost împuterniciţi peste 250 de şefi de serviciu, de poliţie municipală, orăşenească, judeţeană şi aşa mai departe. Aşadar, această practică va trebui să înceteze şi nu avem altă variantă decât aceea de a modifica statutul poliţistului, de a modifica legislaţia astfel încât să avem foarte clar stabilit un ghid al carierei, să se ştie foarte clar ce vechime şi ce parcurs al carierei trebuie să aibă un poliţist care vrea să ajungă şeful Poliţiei Române, sau ce vechime şi ce experienţă trebuie să aibă un poliţist care vrea să ajungă şeful Poliţiei judeţene din Sălaj”, a precizat Bode, citat de News.ro. Ministrul de Interne i-a cerut noului șef al Poliției Române, chestorul de poliție Benone Matei, să vină cu un plan în acest sens.
Vizate de aceste schimbări sunt și celelalte structuri din cadrul ministerului.
Mișcări de personal
Cum funcționează, în aceste condiții, IPJ Arad? Prin mișcări de personal, explică reprezentanții instituției. Potrivit IPJ Arad, „conducerea unității cunoaște deficitul existent la nivelul fiecărei structuri și se preocupă permanent pentru a găsi cele mai bune soluții în acest sens, iar prin mișcările de personal efectuate să mențină același deficit – aproximativ – la nivelul fiecărei structuri, ca activitățile să poată fi desfășurate corespunzător”.
Trimite articolul
XSau laudat ca vor accepta voluntari pentru sprijinul agentilor pana se reglementeaza cu lipsa personalului, dar nu zice nimeni nimic. Nu vor sa accepte ajutorul populatiei din pacate.
Deficit 20%, trebuie 50 % redus personalul deoarece oricum nu fac nimic. Cine nu a avut de lucru cu ei, bineânțles nu știe. Singurul lucru pe care il fac este protejarea infractorilor in interes personal. Avaria e demult.. pe banii noștri.
SI ASA SINT DESTUL DE MULTI MILITIENI
„Structurile ierarhici superioare“ nu au stiut din timp ca au angajati care ies la pensie?
politia romana a fost si v-a fi tot timpul pe avarie
NU LE este rusine la trăntori.ORcum sunt multi care nu fac nimica stau degeaba ,pardon fura cot la cot cu hotii.Nu au oameni ca,ies trăntori la 45 la pensie.Noi i populația suntem de vina ca ii accept pe scursurile astea in uniforma .
-
Sunt curios de ce nu te-ai facut tu polițist.. dacă crezi ca nu fac nimic si sunt platiti…Iti spun eu de ce…pentru ca nu esti in stare……Asa ca taci dracului din gură ..Nu inseamna ca,daca tu ai avut probleme cu poliția, toata lumea trebuie sa fie de parerea ta….Gunoiule..!!
Ca,ii acceptăm.Si multi oameni cu ajutorul lor sau îmbogățiți.