Ideea principală a bilanţului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad – aşa cum a fost trimis spre mass-media – a fost că infracţiunile au scăzut, că totul e pe minus la fapte antisociale şi că atât la infracţiunile judiciare, cât şi la cele de altă natură s-au înregistrat cele mai mici valori din întreaga perioadă 2010-2015, totul „urmare a managementului aplicat de către echipa de conducere a inspectoratului”. În atare condiţii, managementul instituţiei a decis ca eforturile poliţiştilor să se concentreze pe „combaterea infracţiunilor grave săvârşite contra vieţii şi integrităţii corporale a persoanei, fiind continuată de activitatea de prevenire şi combatere a micii criminalităţi care, deşi nu prezintă un pericol social mare, prin frecvenţa cu care se comite, a constituit o prioritate”. Şi aşa, spune IPJ, s-a reuşit scăderea infracţiunilor de omor cu 2 fapte, a celor de vătămare corporală cu 5 şi a infracţiunilor de loviri sau alte violenţe cu 18 – ca urmare a managementului aplicat de echipa de conducere a inspectoratului.
Ce arată evoluţia indicatorilor în ceea ce priveşte infracţionalitatea sesizată? O scădere de 2,4 la sută – tot ca urmare a managementului aplicat de echipa de conducere a inspectoratului.
Primul lucru interesant din bilanţ
Primul lucru interesant din întreg bilanţul IPJ Arad este că cele mai multe infracţiuni au loc noaptea. Este vorba despre 62 la sută dintre infracţiuni. Ca atare, în sfătuim pe arădeni ca, odată cu lăsarea serii să-şi ferece uşile, porţile şi geamurile.
V-am fi oferit ca informaţie, credem noi de interes, zonele din Arad unde au loc cele mai multe şi cele mai puţine infracţiuni, însă asemenea informaţii nu au fost cuprinse în bilanţ. V-am fi atenţionat ce zone să evitaţi după lăsarea serii. Răsuflăm, totuşi, uşuraţi după ce citim în bilanţul IPJ Arad pe anul 2015 că „infracţiunile stradale sesizate au scăzut de la 437 fapte în 2014, la 415 în 2015. Referitor la infracţiunile de furt, numărul acestora cunoaşte şi el o scădere cu 7,6% faţă de anul 2014”. Nu ne rămâne decât să concluzionăm că, având în vedere faptul că infracţiunile sunt în scădere, există şanse tot mai mici să fiţi victima unui furt…
Arme confiscate de la arădeni
Nu toţi arădeni au fost un bun exemplu pentru societate. Asta putem afla din bilanţul poliţiei. Poliţiştii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au confiscat de la arădeni 176 arme de foc letale şi neletale supuse autorizării şi 1.821 bucăţi muniţie.
În urma acţiunilor desfăşurate pe linia verificării persoanelor fizice şi juridice care efectuează operaţiuni cu obiecte pirotehnice au fost indisponibilizate în vederea confiscării 80,01 kg articole pirotehnice şi 263,28 de kilograme de produse de protecţia plantelor – posibil îngrăşământ, credem – şi deşeuri periculoase.
Munca poliţiştilor
Suntem convinşi că munca depusă de poliţiştii din întreg Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a fost mult mai importantă şi complexă decât arată – timid – bilanţul instituţiei, şi, mai nou, şi buletinul de presă. Dar probabil unele dintre activităţile zilnice ale poliţiştilor şi rezultatele lor sunt ţinute la secret.
Citiți principiile noastre de moderare aici!