Poliția economică a descins, zilele trecute, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) și a ridicat contracte și facturi. Anchetatorii suspectează că între anii 2013 și 2015 s-au făcut plăți ilegale către clinica privată care a închiriat spațiu la parterul spitalului.
Totul a pornit de la o sesizare care a ajuns la poliție și în care se reclama că spitalul suportă din propriul buget diverse servicii medicale asigurate de clinică.
Polițiștii au descins în sediul administrativ și au ridicat facturi, dar și contracte încheiate între spital și clinica privată, inclusiv cel pentru închirierea spațiului.
Contactat de Jurnal Arădean/ Aradon pentru a face precizări cu privire la suspiciunile polițiștilor, managerul SCJU, Mirandolina Prișcă, a spus inițial că nu știe nimic despre anchetă. Ulterior, după ce a fost adus în discuție subiectul decontărilor către clinică, dr. Prișcă a venit cu precizări, spunând din start că totul s-a întâmplat înainte să preia managementul spitalului: „Verificările privesc perioada 2013-2015, când spitalul nu a avut contract de prestări servicii cu clinica (dar s-au efectuat totuși plăți – n.r.). De anul trecut, există contract și se plătesc anumite servicii în termeni legali. Și clinica plătește servicii către spital. Sunt lucruri pe care le-am aflat și eu acum (…) Nu acuz pe nimeni, poate la început s-au mai făcut greșeli, dar cine a greșit trebuie să plătească”, a spus Mirandolina Prișcă, care susține că nu știe la ce valoare s-ar ridica eventualul prejudiciu.
E bine
Directoarea afirmă că „dincolo de orice contracte, existența clinicii în cadrul spitalului este foarte importantă pentru arădeni. Mulți arădeni au fost salvați pentru că avem această clinică de cardiologie. Până să fie transportați la Timișoara, unii pacienți pot să își piardă viața dacă nu se intervine rapid”, a mai declarat Mirandolina Prișcă.
Abuz în serviciu și evaziune?
Reprezentanții Poliției Județene au confirmat că a fost deschis un dosar penal în acest caz. Se fac cercetări pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală, dar în acest moment sunt vizate faptele, nu și persoane. Purtătorul de cuvânt al Poliției, Lorena Pîrvulescu, a precizat că prejudiciul este în curs de stabilire.
Investiție de un milion de euro
Clinica și-a inaugurat secția privată de cardiologie intervenţională din cadrul Spitalului Județean în decembrie 2013, după o investiție de aproximativ un milion de euro. A închiriat 311 metri pătrați la parterul spitalului, în urma unei licitații publice, chiria fiind de cinci euro pe metrul pătrat.
Reprezentanţii Consiliului Județean, sub autoritatea căruia se află SCJU, declaraseră la vremea respectivă că prin înfiinţarea acestei secţii private se urmăreşte lărgirea ofertei de servicii medicale, în condițiile în care autoritățile nu aveau bani pentru investiții. Secția de cardiologie a spitalului nu avea condiții decât pentru diagnosticare şi tratamente, nu și pentru intervenţii pe cord. În urma investiţiei, la Arad se efectuează intervenţii cardio-vasculare minim-invazive, iar pacienţii pot beneficia de diagnosticare imagistică performantă. În cea mai mare parte, aceste servicii sunt plătite de către pacienţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!