ARAD. “Începând cu data de 21 iulie, Direcția Generală Poliția Locală Arad, în colaborare cu PAWS UNITED, a demarat seria acțiunilor de informare a deținătorilor de câini cu privire la obligațiile prevăzute de O.U.G nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, precum și cele cuprinse în Normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. Astfel, 2 echipaje mixte de polițiști locali, împreună cu un reprezentant al PAWS UNITED, un medic veterinar și mai mulți voluntari au vizitat în numai câteva zile 380 de locuințe, fiind realizată microciparea a 90 de câini. Vizitele au fost efectuate în cartierul Sânnicolau, pe străzile Vântului, Nucului, Emil Monția, Pașcani, Căpitan Ioan Fătu, Bobocilor, Frunzei, Coasei, acțiunea desfășurată înscriindu-se în seria activităților similare efectuate în zilele următoare și în celelalte cartiere din municipiul Arad”, informează Direcția Generală Poliția Locală, într-un comunicat de presă.
Potrivit polițiștilor locali, multor proprietari de animăluțe această obligativitate de înregistrare a patrupedelor le provoacă anumite suspiciuni și caută motive să „fenteze” procedura, dar aceasta este menită să faciliteze identificarea și recuperarea animalului în cazul pierderii lui. Microcipul conține informații importante pentru viața prietenului necuvântător, reprezentând totodată un sistem de a ține evidența fătărilor, deparazitărilor, vaccinurilor și tratamentelor.
Obligații pentru posesorii de animale
Pe această cale, Direcția Generală Poliția Locală Arad dorește să le reamintească proprietarilor de câini obligațiile care le revin și care sunt prevăzute în actul normativ menționat. Astfel, aceștia trebuie să solicite medicului veterinar identificarea cu microcip a câinilor din proprietate în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit ori scoaterea în spații publice a acestora, precum și înregistrarea lor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS); este obligatorie vaccinarea câinilor contra rabiei, cel puțin o dată pe an; sterilizarea câinilor care nu posedă pedigri se face la împlinirea vârstei de 6 luni; în cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul cât și noul deținător trebuie să solicite înregistrarea în RECS, schimbarea datelor proprietarului și noua adresă.
“Totodată, reiterăm că alungarea/abandonarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, constituie contravenție și se sancționează (Legea nr. 205/2004), iar lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane ori bunuri este sancționată conform Legii nr. 61/1991”, mai avertizează Poliția Locală.
Urmează verificări
La finalizarea campaniei de informare a deținătorilor de animale privind obligațiile prevăzute de legislația în vigoare, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice se vor deplasa în teren în vederea verificării respectării acestora, iar în situația în care se vor constata abateri vor fi aplicate măsurile sancționatorii care se impun.
Trimite articolul
X“pedigri” 🤣🤣🤣
Mafia locala
-
adevarat
-
ce te face sa crezi ca e mafie ??? in toate tarile civilizate, caini sunt inregistrati, acest lucru trebuia facut si la noi mai demult nu acum cand situatia e depasita. Mafie este in alte domenii, aici este prostia si ignoranta omului de a nu-si castra sau tine cainele nesupravegheat, s-a ajuns aici pt ca sunt multi care inmultesc caini pt a se imbogati.
Pe dulaul meu cand il cauta de….purici?
PAWS ar trebui să înceapă prin a culege câinii comunitari și abia apoi să verifice înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS). Existența și îngrijirea câinilor comunitari de cine depinde?
-
cani comunitari depind de oameni care au bun simt, un caine nu va cadea din cer, el este ignoranta si prostia omeneasca de al inmulti pt a se imbogati iar mai apoi daca se naste vreun pui cu probleme il arunca ca si pe un gunoi , la fel face si cu cateaua cand e batrina si nu mai poate face bani, ai vazut cati caini de rasa sunt pe strazi , de la cei mai mici pana la cei mari…pe nimeni nu intereseaza soarta lor, iar atunci cand se iau masuri, tot omul e cel care urla ca nu e bine…………vesnic nemultumit omul, de aceea e asa bine in lume.
-
Vezi că-ți dai cu stângu-n dreptul,dacă sunt câini de rasă pe străzi ăia sigur au chip și stăpânii pot fi identificați. Cei care au kenel cu câini de rasă au veterinari cu care colaborează… da’ de ce fac eu educație unei persoane ignorante?
-
Alta treaba nu aveți? Totui în regula avem situația exacta la câini…. Da cu bagabonzii după ora 22 ce faceți? 🤦♂️🤦♂️🤦♂️🤦♂️🤦♂️
-
asa cum uni se ocupa sa le intre multi bani in cont ,tot asa sunt si oameni cu suflet care se ocupa de aceste suflete batute, chinuite, infometate de catre om.
Inventarierea acestor câini intră în competență Poliției Locale?
Asociatia PAWS UNITED sper că plătește salariile acestor echipaje care îi însoțesc.
Cred că este o ripipă a banul public.
Poliția Locală are ce face cu vârf și îndesat în municipiu nu să piardă timp cu această inventariere.
-
”Insule” du-te în vizită la Adăpostul Public din urbe să vezi condițiile în care trăiesc și mor câinii din Arad. Dacă toți câinii din urbe ar fi microcipați și sterilizați ar fi gol adăpostul. Felicitări celor care mai au atâta umanitate în ei sa se ocupe și de problema nenorociților căței arădeni.
-
”Emil”,du-te prin cartierele ARADULUI sa vezi ”prosperitatea”,dezvoltarea,progresul de ”dupe ’89”!!
-
cred ca de hingheri care rezolva problema cum stiu ei mai bine
-
hingheritul e foarte scump si in plus se plateste din banul cetateanului, asta daca nu stiai…… firma Paws United este privata si finantata de afara.
Pe toate trotuarele daca nu esti atent calci in rahat de caine. Sa nu mai zic e cateii plimbati in lesa si pe care stapanii ii lasa sa urineze pe jantele masinilor parcate la bordura. Ceva masuri in sensul asta se poate?