Astfel de cazuri s-au înregistrat și în zona UTA, pe străzile Inului și Moise Rișcuția, de unde un arădean ne-a trimis o scrisoare.
„Municipiul Arad este luat cu asalt, mai mult ca niciodata, de oamenii străzii. Persoanele fără adăpost, venite din toate colțurile țării, au găsit în orașul de pe Mureș, un loc prosper unde banii cad din cer”, ne scrie Gabriel V.
Acesta își continuă scrisoarea spunând că „Cea mai frecventată zonă este Piața UTA, mai exact străzile Inului și Moise Rișcuția, aflate în spatele sediului central al Poliției Locale, responsabile cu supravegherea cerșetorilor. În urma numeroaselor sesizări venite din partea unor locatari de pe strada Inului, agenții nu au reușit să-i alunge din zonă ori să ia vreo măsură pentru liniștea orașului. Mai mult decât atât, polițiștii locali îi strigă pe numele mic, lăsând impresia de o cunoaștere complexă a lor”.
Arădeanul consideră că nu este normal ca locuitorilor din acele zone să le fie frică să iasă pe stradă, din cauza violenței de care dau dovadă oamenii străzii:
„În ultima vreme, oamenii fără adăpost au devenit un pericol public, vandalizând mașini, dând foc la pubelele de gunoi, înjurând sau chiar scuipând trecătorii. Nu este normal ca după lăsarea serii să nu poți merge pe jos pe strada Moise Rișcuția, deoarece apar la tot pasul personaje zombie. Închei cu speranța că autoritățile arădene responsabile vor lua măsuri concrete, astfel încât populația să traiască liniștită în oraș”, spune Gabriel V.
În cazul cerșetorilor, cei de la Poliția Locală spun că au aplicat un număr de 542 amenzi, în cuantum total de 90.950 lei.
„Acestora li se adaugă amenzile pentru fenomenul conex al prostituției și efectele din registrul protecției mediului și igienei publice ale cerșetoriei și adăpostirii improvizate a persoanelor ce nu dispun de locuințe”. Nu au fost confiscate sume de bani de la cerșetori, însă, arată Poliția Locală.
Raportul semnat de Adrian Toma arată că în medie, poliția locală a avut 10 interacțiuni cu persoane din categoria cerșetori-prostituate-persoane fără adăpost cu „comportament afectat”. Dintre sutele de persoane din această categorie cu care au interacționat „localii” anul trecut, pentru 39 a fost solicitată ambulanța, care i-a transportat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean, iar 9 au fost internate la Psihiatrie.
„3 persoane căutate de Poliția Română au fost predate în vederea continuării cercetărilor și aplicarea măsurilor legale care se impun”, mai arată raportul directorului DGPL.
Deși anul abia a început, cei de la Poliția Locală „se laudă” că au descoperit deja trei locuri în care oamenii străzii și-au făcut adăpost. Acestea sunt pe strada Unirii și pe bulevardul Revoluției, fiind vorba despre spații „ocupate în mod ilicit de persoane având profil și istoric contravențional”.
„În referire la aceste situații, au fost redactate documente ce au fost transmise/se transmit la DAS, DSP și IPJ Arad, precum și procese verbale de sancționare pentru proprietarii care nu au îngrijit și securizat spațiile deținute (transformate de ocupanții iliciți în areale de risc sanitar)”, se arată în raportul Poliției Locale.
Trimite articolul
XCate amenzi au fost aplicate celor care dau bani cersetorilor sau cate cladiri au fost confiscate / proprietarii amendati acolo unde isi fac sediu boschetarii?