ARAD. Direcția Generală Poliția Locală anunță că în următoarele trei luni ale acestui an se va apleca cu prioritate asupra problemei câinilor fără stăpân care vor fi găsiți pe domeniul public. Prioritare vor fi zonele din municipiu cu o concentrație mai mare de locuitori, iar, față de anii anteriori, se va pune accentul și pe identificarea acelor patrupede care au fost preluate de la adăpost și lăsate, din nou pe străzi.
„Începând din această lună, Poliția Locală desfășoară de mai multe ori pe săptămână acțiuni ale Serviciului Ordine Publică și Supraveghere Comunitară din cadrul poliției locale și Serviciului Ecarisaj aparținând Gospodăririi Comunale de îndepărtare a câinilor vagabonzi de pe domeniul public și transport al acestora la adăpostul de pe Calea Bodrogului. În activitatea curentă a DGPL din ultimul trimestru al anului 2023, protecția animalelor de companie constituie o sarcină prioritară, alături de asigurarea unităților școlare, fluidizarea traficului la ore de vârf, sancționarea deversării ilegale a deșeurilor, disciplina în construcții, îndepărtarea cerșetorilor din zonele aglomerate ale orașului și aplicarea legislației privind evidența persoanelor în asociațiile de proprietari. În context, cartierele Micălaca și Grădiște, unde există atât o concentrație mare de locuitori, cât și o incidență ridicată a patrupedelor neînsoțite pe stradă, au fost zonele unde au survenit ultimele razii. Aici, preluarea câinilor fără stăpân a fost dublată de verificarea respectării actelor normative privind animalele de companie”, informează Poliția Locală.
Amenzi pentru stăpânii neglijenți
Față de anii anteriori, polițiștii locali vor acorda o atenție sporită situațiilor în care câinii preluați de la adăpost sunt din nou eliberați pe domeniul public, în mod deliberat. De asemenea, se vor sancționa cazurile în care patrupedele sunt recuperate de la adăpost de către stăpânii al căror dezinteres le-a adus în situația de a rătăci pe străzi.
„Deținătorilor li se pune în vedere faptul că îngrijirea animalelor presupune și acordarea atenției față de nevoile acestora, furnizarea asistenței medicale, hranei și apei necesare, precum și a unui adăpost corespunzător. De asemenea, lipsa posibilității de mișcare este o problemă vizată de polițiștii locali. În gestionarea numeroaselor sesizări referitoare la animalele domestice și pentru a putea interveni în momentele când survin situațiile sancționabile de lege, Serviciul de Supraveghere Comunitară al DGPL apelează la sprijinul asociațiilor de protecție a animalelor și al vecinilor din locațiile identificate ca surse de probleme pentru animale ori pentru comunitate. Datele furnizate de acătre acești parteneri referitor la tratamentul aplicat câinilor este important în clarificarea singurei categorii de contravenții din competența poliției locale în care victimele nu se pot exprima singure în apărarea lor”, mai spune Poliția Locală.
21 de câini capturați
Potrivit Poliției Locale, în primele 10 zile de la demararea acțiunii au fost capturați 21 de câini care au fost duși la adăpostul de pe Calea Bodrogului. De asemenea, au fost sancționați cu avertisment scris 2 deținători de câini pentru nerespectarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor. Cei 2 câini de rasă comună au fost capturați de pe domeniul public de către Serviciul Ecarisaj, în urma semnalărilor transmise de cetățeni. Ulterior, deținătorii acestora, și-au ridicat animalele de la Adăpostul de câini, unde au fost plasați după capturare, menționând că animalele “au scăpat” din curțile proprietăților.
„Agenții de poliție locală vor ține evidența și actualiza permanent lista proprietarilor care nu se conformează prevederilor legale, iar în cazul în care se vor regăsi din nou în situația încălcării legii după aplicarea în primă fază a sancțiunii avertisment, persoanele respective se vor alege cu amendă, al cărei cuantum poate ajunge până la 12.000 de lei. Cazurile de aplicare de rele tratamente și cruzimea vor fi transmise imediat Biroului Poliției Animalelor din cadrul IPJ Arad, conform prevederilor Legii nr. 205/2004. Legea nr. 61/1991 prevede aplicarea de amenzi în situația lăsării în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”, transmite DGPLA.
Se așteaptă sesizări
Direcția Generală Poliția Locală transmite tuturor celor preocupați de bunăstarea animalelor de companie și siguranța cetățenilor din zonele unde câinii fără stăpân își fac apariția frecvent că sesizări privind astfel de situații pot fi transmise la dispeceratul DGPL (0257-939, non-stop, apel gratuit) ori la adresa secretariat@politialocalaarad.ro.
Trimite articolul
Xaceasta institutie sa-si trimita angajatii sa stea in scoli si sa vegheze sa nu se vanda droguri. si sa nu se consume. ar fi mai utili . sau desfiintati sa facem economie la buget
Si cu “animalele” de la gara, respectiv uta (pe lângă cazino uri) se face ceva? E inadmisibil sa ai asemenea specimene in asa zone foarte circulate.
pe strada Cocorilor o groaza de caini.Nu vede NIMENI??nu putem iesi cu copiii la plimbare-joaca,cu-catelusii nostri de frica maidanezilor.Chiar nu i observati?bata-va mama lui proces-verbal!
-
Sunt capturati de pe la sate(contra cost, foarte multi bani pe cap de caine, primariile platesc), apoi vin si ai lasa prin alte sate sau prin oras pt ca sa-i mai captureze o data pt alti bani. Adapostul sa plange ca nu are bai pt hrana , castrare si ingrijire, dar unde sunt bani din capturari, pt ca nimeni altcineva nu poate captura decat firma autorizata(nu e firma, nu primeste bani de la primarie)
Strandul e plin de caini. Mai ales pe alea principala in zona parcarii de langa toaleta mare …
-
Cainii aia pazesc sediul Politiei Locale de acolo 😉
Sa speram ca cei capturati nu vor fi abandonati in satele din judet,o practica agreata de primaria Arad in ultima vreme.Rusine…
-
practica asta e veche pt ca numai firma autorizata poate captura si primi bani. Si cand te gandesti cati bani incaseaza si apoi ai ucide dupa cateva zile sau ii lasa sa moara de foame in adapost. Adapostul public ar trebui desfiintat pt ca sunt adaposturi private si ei se ocupa mai bine de aceste suflete, bani de la primarii sa mearga spre aceste adaposturi( caini castrati, vaccinati, dati apoi spre adoptie responsabila, etc)Oricum , caini care sunt adoptati din adapost sunt adoptati de firmele private care ai trimit in strainatate( adapostul public nu poate trimite in afara, deci tot de cei privati are nevoie)
Să inceapă cu strandul
Și de boschetari și cerșetori când vă ocupați este plin Aradul de ei mai nou mutilați și cu plăgi deschise !!!
Să se dea amenzi mari la cei care nu și sterilizează câinii.Din cauza lor sunt câini pe străzi. Dacă s ar face controale prin gospodari ați fi uimiți câte animale nu sunt sterilizare iar puii lor sunt aruncați pe străzi
Trageți o raita prin primarie și consiliu sa vedeți acolo maidanezi.