ARAD. Deputatul arădean Adrian Wiener a sesizat că Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dorește introducerea de noi taxe în domeniul sănătății, taxe incluse în normele pentru Contractul-cadru. „În spitalele de stat, din 1 ianuarie 2023, doar pacienții cu venituri medii și mari se vor putea trata corespunzător. Pensionarii cu pensii mici vor plăti, indiferent cât au pensia, asigurări de sănătate. Altfel spus, Rafila vrea ca orice om din țara asta, când intră în spital, chiar dacă e asigurat, să plătească. De ce? Pentru că respiră. Noile taxe din Sănătate sunt introduse în normele pentru Contractul-cadru, acel document care arată ce servicii medicale primim de asigurările plătite, și în Strategia Națională pentru Sănătate 2022-2030”, a punctat medicul Adrian Wiener.
Așadar, potrivit lui dr. Wiener „statul va deconta o singură procedură medicală, un singur serviciu medical pe zi. Dacă ai nevoie de mai multe, le vei plăti din buzunar, chiar dacă ești asigurat. Măsura este un atentat la sănătatea celor din mediul rural sau din orașele mici, care străbat distanțe serioase, de zeci sau sute de kilometri, pentru a ajunge la un spital unde pot primi îngrijirile de care au nevoie”. Medicul arădean vine și cu exemple concrete: „În cazul în care ai nevoie de imagistică medicală, cum ar fi RMN sau CT, mai apare o aberație. Dacă sunt făcute, simultan, două segmente, să spunem abdomen și pelvis, statul va deconta investigația cu substanță de contrast doar pentru un segment. Cel de-al doilea segment, deși este investigat simultan, va fi decontat fără substanța de contrast. Diferența va fi suportată de pacient din buzunar”.
Fără medicamente biologice
Pe de altă parte, dr. Wiener arată că în noul proiect de Contract-cadru se taie „luxul” medicamentelor biologice. „Mai ales pentru pacienții cu boli reumatologice grave – spondilită anchilozantă, lupus sistemic, poliartrită reumatoidă – asta înseamnă o lovitură direct în articulațiile inflamate; medicamente care generează perioade lungi de remisiune a bolii trebuie înlocuite cu biosimilare, sub amenințarea sancționării medicului curant. Chiar și pacienții la care tratamentul a fost inițiat și funcționează cu produs biologic și boala este în remisiune; îl schimbăm, că poate merge și cu biosimilar. Este un amestec nepermis al statului în actul medical. Pentru a face economie, statul îi spune doctorului ce să prescrie, chiar dacă asta nu este în interesul pacientului”, transmite deputatul arădean.
Alte taxe
În final, deputatul Adrian Wiener atrage atenția că „în proiectul noii Strategii Naționale de Sănătate 2023-2030 sunt introduse noi taxe. În primul rând, pentru cele 10 milioane de români care sunt scutiți de la plata contribuției la Sănătate, dar beneficiază de asigurare, dispare această scutire. Asta înseamnă că și pensionarii cu pensii mici vor plăti CAS. Și persoanele care beneficiază de diverse forme de ajutor din partea statului vor plăti asigurarea de Sănătate. O altă taxă este coplata dacă vrei să alegi medicul care să te trateze, în spitalul de stat, în anumite intervale orare. Asta, în condițiile în care deficitul de medici este major, mai ales în anumite orașe ale țării, unde doctorii nu mai fac față numărului mare de pacienți, iar statul nu are o strategie pentru a acoperi acest deficit. În schimb, face proiecte-pilot cu taxe noi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!