Parlamentarul USR Arad, Adrian Wiener a sintetizat problemele din domeniul sănătății, precizând că în acest moment „Cioacu și Rafila sunt spectatori la colapsul Sănătății”. Deputatul Wiener spune că în primul rând existp o criză a personalului:
„Printr-o ordonanță de urgență, anul trecut, guvernul PSD-PNL a blocat angajările în sectorul public, inclusiv în sistemul de sănătate. Urma ca prin solicitări <temeinic justificate> Guvernul să aprobe prin memorandum angajările solicitate de spitale. Ei bine, prin octombrie, din cele 10.000 de solicitări de angajare, centralizate și puse pe masa Guvernului, au fost aprobate 700 în 14 spitale. Au creat artificial o criză majoră. Sistemul crapă, oamenii sunt epuizați, vulnerabilitățile actului medical pun viața pacienților în pericol. Doar Județeanul din Arad are un deficit de personal de 300 de oameni; medici, asistenți medicali, personal medical auxiliar, personal TESA. S-au făcut solicitări pentru deblocare și anul trecut și în acest an. Și peste tot în țară e la fel. Sistemul funcționează la limita de avarie.
Exemplele din țară sunt elocvente. La spitalul Gomoiu din București – spital de copii – s-a ajuns ca în plină epidemie de viroze să se pună problema închiderii camerei de gardă. S-a ajuns ca o asistentă medicală să îngrijească peste 120 de copii internați. Este un atentat la viața pacientului român. Întotdeauna subfinanțarea sistemului de sănătate s-a tradus prin deficit de personal. Subnormarea a fost supapa managerială de a ține spitalele să nu intre în faliment. Liniile de gardă și asigurarea continuității asistenței medicale sunt din ce în ce mai problematice. Mai mult, sindicatele din Sănătate anunță grevă generală de la 1 februarie”.
Din punct de vedere politic, Adrian Wiener consideră că „Marcel Ciolacu face balet politic”
„În ultimele luni din 2023 sistemul public de Sănătate a funcționat din pixul lui Ciolacu din Fondul de Rezervă, câte ceva pentru cârpeli financiare, dar sistemul crapă. Dacă vorbim de investițiile în Sănătate ne amintim cu toții cele 740 de milioane de euro tăiate de la construcția de spitale; din cauză că Rafila a întârziat cu maim ult de un an demararea documentațiilor și a lucrărilor. Pe deasupra, la mult-trâmbițatele spitale regionale – cele de la Iași, Cluj și Craiova nu a fost mișcată nicio cupă de pământ. […] Pentru medicii de familie decontarea serviciilor prestate este la 40% din valoare lunii noiembrie – mult întârziate. De altfel, alocarea pentru medicina de familie a scăzut cu 25% în 2024 față de 2023. Asta e realitatea anului 2024 în Sănătate”, a concluzionat Adrian Wiener.
Trimite articolul
XAti avut ministerul.in afara de vaccinuri ce ati făcut?
Falca de usr