ARAD. Adrian Wiener subliniază, printr-o luare de poziție publică, faptul că „se impune toleranță zero pentru conducerea sub influența drogurilor sau a alcoolului pe drumurile publice!”. Parlamentarul arădean subliniază că aceste „sunt cauzele unor teribile accidente rutiere, soldate anual cu decese și suferințe greu de imaginat”.
„Recenta Ordonanță Predoiu-Ciolacu are ca principal efect să crească numărul oamenilor sancționați fără nicio vină. Nu are nicio prevedere preventivă. Atunci când de ani de zile nu ești în stare să pui la punct rețeaua de analize toxicologice a Medicinei Legale, când rezultatele sunt așteptate luni și luni de zile; atunci când folosești la filtrele rutiere teste calitative cu rezultate atât de impredictibile, astfel de prevederi sunt de fapt o reacție abuzivă, aberantă, a unui stat iresponsabil, care nu poate să își protejeze proprii cetățeni, căruia de fapt nu îi pasă de proprii cetățeni, ci vrea doar să demonstreze că face ceva, orice. Călcând în picioare drepturi și libertăți. 30% din testele rapide anti-drog efectuate în România dau rezultate fals-pozitive. În unele județe procentul este și mai mare: 1 din 2 teste rapide este fals-pozitiv. Adică va indica prezența drogurilor chiar dacă șoferul nu a consumat și nu este sub influența niciunui drog.
Dacă, până acum, șoferii puteau refuza testarea rapidă calitativă și să ceară analize toxicologice la INML pentru stabilirea prezenței în sânge a substanțelor psiho-active, păstrându-și carnetul până la venirea rezultatelor, de acum, prin această Ordonanță, șoferii nu mai pot refuza testarea rapidă, aleatorie, la filtre de rutină. Li se suspendă carnetul pe loc”, transmite Adrian Wiener.
Medicul arădean consideră că doar expertiza toxicologică medico-legală poate stabili conducerea sub influența substanțelor psiho-active, doar astfel putând fi determinate concentrațiile substanței active și a metaboliților acesteia și corelate cu impactul asupra capacității de a conduce.
„Este incriminată prezența în corp a unei substanțe reziduale care, de multe ori, nu are nicio legătură cu consumul de substanțe psiho-active, interzise, și nici cu capacitatea de a conduce un autovehicul. Rezultatul (fals) pozitiv poate apărea și în urma unei pastile de codeină, pentru tuse sau a unei pastile pentru răceală etc. Dacă refuzi testarea rapidă ți se suspendă carnetul și se deschide un dosar penal; până la venirea rezultatelor toxicologice sangvine de la IML ești urmărit penal și cu carnetul suspendat.
[…] Trebuie de fapt ca tu să îți dovedești nevinovăția – plătind prețul sancțiunii până la final. Această Ordonanță pare produsul unei situații tipice incompetenței. Trebuie retrasă imediat și amendată corespunzător pentru a-și atinge obiectivul”.
Trimite articolul
Xnu ca refuz, ci faptul ca nu ma droghez si daca ies falspozitiv imi ia permisul pana la 120 zile cat e in lege ca vin rezultatele analizele era marea pb
Că voi ați fost cei perfecti
Da câți au murit pt un test covid greșit?
-
No lasa ca a uitat lumea deja…