Deputatul și medicul arădean Adrian Wiener atrage, din nou, atenția asupra riscurilor tutunului și fumatului, în contextul reclamelor tot mai agresive. „Unul din cinci români fumează zilnic. Cel mai îngrijorător însă este consumul de tutun în rândul adolescenților. Aproape 33% dintre copiii de 15-16 ani au fumat în ultima lună pe parcursul anului 2019, media UE fiind de 21%. Rata fumatului rămâne neschimbată comparativ cu anul 2014. Dacă includem în analiză și țigaretele electronice, 40% dintre adolescenții de 15-16 ani din România au raportat că au fumat în ultima lună în anul 2019 – cea mai mare proporție dintre toate statele membre UE, unde media a fost de 28%. De altfel, aproape trei sferturi dintre fumători declară că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Cu toate acestea, marile orașe sunt împânzite cu reclame la tutun încălzit. Tinerii sunt țintiți în special de aceste reclame care proiectează o imagine firească a fumatului. Jumătate din decesele din România sunt atribuite factorilor de risc evitabili. Fumatul continuă să fie principalul factor de risc evitabil pentru cancer, 17% dintre decese fiind determinate de boli cauzate de fumat”, explică Adrian Wiener.
În acest context, Wiener precizează că a fost inițiat un proiect legislativ prin care să se actualizeze reglementările în Combaterea și Controlul consumului de tutun, reglementări rămase în România în secolul 20.
„Este inacceptabil ca România să rămână împânzită de reclame la produse din tutun ori dispozitive care nu au altă utilizare decât fumatul. E a doua tentativă de a lupta cu industria tutunului. Un proiect similar l-am inițiat în 2019. A fost respins de Parlament, considerându-se că interesul industriei și acciza uriașă care vine de la fumători sunt mai importante. Pentru că Ministerul Sănătății a făcut câteva observații tehnice vis-a-vis de proiect: înlocuirea unor termeni, corelarea cu niște directive europene. Eu am făcut amendamente în consecință și le-am depus la Comisia Economică a Senatului. Comisia de Sănătate dă un aviz negativ legii! Mai mult, reprezentanții industriei participă la dezbaterile din Comisia Economică, deși legea le interzice să interfereze cu procesul legislativ și de elaborare a politicilor publice din domeniul tutunului. Cu toate acestea, reprezentanții industriei sunt principalii interlocutori ai Comisiei. Punctul de vedere al Ministerului Economiei este practic scris la dictarea industriei tutunului și recitat expresiv la dezbateri de un secretar de stat.
Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului, după ce inițial ne transmite un punct de vedere favorabil, la dezbaterile din Comisie își schimbă opinia și nu mai susține legea. Și, în final, ministerul Sănătății din România exprimă un aviz negativ; culmea, recomandându-mi mai multă moderație.
Sigur, în final, majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia Economică a Senatului adoptă un raport negativ. Practic, industria tutunului controlează legiferarea în domeniu”, detaliază Wiener.
Trimite articolul
XDa cu ce-i mai rea reclama la tutun fata de reclama la alcool?! Cati tineri intre 15-18 ani consuma alcool, sau asta nu-i ingrijorator…O sa vina vremea cand parimtii or fi fericiti ca odrazla consuma doar tutun…
Unii senatori consideră firești reclamele la tutun ….. sau considera firesti sumele pe care le incaseaza pentru a facilita continuitatea acestor reclame ???
Domnule doctor, o sa votezi masura Ciolacului de a taia din pensia doctorilor (la recalculare) spre a da la femeia de serviciu sau infirmiera din spital?! Aceasta masura aberanta trebuie atacata si la CCR si la CNCD, deoarece este o discriminare aberanta fata de specialistii cu pregatire, cu functie si salariu mare comparativ cu cele 2 categorii sus mentionate!