ARAD. Dorian Curcanu, consilier local USR, atrage atenția asupra unei probleme acute din ultimii ani: ambrozia. „Cu toții ne-am săturat de constanta apariție a titlurilor legate de ambrozie și impactul ei negativ asupra noastră, pare o epopee fără sfârșit cu soluții de fațadă, însă USR lansează un proiect național pentru combaterea mai eficientă a ambroziei, buruiana care afectează viața a sute de mii de români. În fiecare an, autoritățile locale emit diverse informări de conștientizare a fenomenului ambroziei, însă fără a impune o soluție cu adevărat sustenabilă”, transmite D. Curcanu.
Alesul local subliniază că „astfel, arădenii continuă să fie victime ale acestei buruieni. Conform Ministerului Sănătății, sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic”.
Găsirea unei soluții
În acest context, Dorian Curcanu prezintă și soluția găsită de USR, care a inițiat un proiect național care ar diminua problemele cauzate de această buruiană.
„Practic, proiectul propune ca proprietarii de terenuri, dar și administratorii de drumuri publice sau lacuri trebuie să elimine ambrozia imediat după ce răsare și până când înflorește sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale. Dacă după 15 zile de la transmiterea avertismentului, primăriile constată că proprietarii nu au eliminat ambrozia, acestea vor putea interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța, în baza unei ordonanțe președințiale, emise conform legii, proiectul dând posibilitatea autorităților locale să elimine ambrozia de pe aceste terenuri private, contra cost”, explică Dorian Curcanu.
Necesitatea acestui proiect acum este subliniată și de încălzirea climatică. „În prezent ambrozia nu mai înflorește doar în lunile mai-iunie ale fiecărui an, iar deciziile trebuie luate din timp, astfel încât problematica ambroziei să fie diminuată cât mai rapid, iar mai apoi eliminată în totalitate”, transmite D. Curcanu.
În final, consilierul USR este de părere că „doar cu puțin mai mult interes, gândire în perspectivă și punerea piciorului în prag se pot găsi soluții atunci când vine vorba de sănătatea oamenilor”.
Trimite articolul
XAltceva nu va doare pe voi, doar buruienile, asta caracterizează de fapt clasa politică, plina de buruieni. Vai de noi cu voi….
Ăsta da proiect. Dacă am avea vreo cinci ca ăsta, am depăși în doi ani Oradea:))))
Primariile sunt primele care trebuie amendate, dar de catre cine daca ei verifica ?
Majoritatea terenurilor cu ambrozie sunt cele detinute stat
a deschis gura sa se afle in treaba, legea exista, trebuie doar ca cineva sa o aplice, doar vointa trebuie ! sunt satul de astia care doar dau din gura si din pacate e plin de ei .distrugeti buruiana !