ARAD. Dorian Curcanu, consilier local USR Arad, continuă seria materialelor prin care analizează posibilitatea ca Aradul să devină un oraș magnet. De această dată, consilierul s-a aplecat asupra bugetului de venituri pe care îl are municipiul, pornind de la faptul că „mai marii urbei cotează Aradul ca un oraș de top, cu o zonă centrală vibrantă, investitori și salarii mari”. În contrapondere, Curcanu specifică:
„Realitatea este că zona centrală este una părăsită, magnet pentru boschetari, nu pentru investitori, aceștia ocolind orașul deoarece preferă mai degrabă Oradea, Timișoara, Sibiu sau Cluj-Napoca. Realitatea pe care o vedem zilnic se reflectă și în cifre, care în percepția conducătorilor orașului sunt exorbitante. Însă Aradul are un buget mic de venituri pe 2022, în comparație cu orașele din jur pe care le-am amintit mai sus”.
Consilierul USR Arad confirmă că numărul locuitorilor, mai mic decât în alte orașe, are o importanță în balanța veniturilor, „deoarece situația economică a unei urbe se reflectă și în numărul de oameni care pleacă, vin sau se nasc, iar Aradul este într-un trend continuu de emigrare către alte orașe sau țări”.
Comparație cu alte orașe
„Concret, bugetul de venituri pe 2022 în Arad a fost de doar aproximativ 159 milioane euro, din care aproximativ 19 milioane euro sunt obținuți din fonduri europene. Prin comparație, Oradea a avut un buget de venituri de 339 milioane de euro, dublu față de Arad, iar Cluj-Napoca a alocat un buget de 310 milioane de euro, din care aproximativ 9 milioane de euro reprezintă sumele primite de la UE. Sibiul, deși are o populație mai mică și nu are o poziție strategică precum orașul nostru, <bate> Aradul, având un buget de venituri de 182 milioane euro (158 milioane euro fără fonduri UE).
Campionul zonei de vest este Timișoara, probabil cea mai <usturătoare> comparație, administrația Fritz fiind la ani lumină în față de administrația arădeană, cu buget de venituri de 490 milioane euro, din care aproximativ 49 milioane euro sunt din fonduri europene.
Comparația cu orașele mai dezvoltate și cu buget mai mare nu ar trebui să fie un motiv de frustrare pentru administrație, având în vedere potențialul Aradului de a ajunge aceste urbe din urmă, însă este necesar mai mult decât o declarație utopică a faptului că Aradul este un oraș important în acest moment”, este de părere Curcanu.
În final, consilierul municipal atrage atenția:
„Conștientizarea potențialului este primul pas, următorul fiind cel de găsi pârghii pentru a propulsa orașul, pârghii precum atragerea de investitori, însă se pare ca administrația actuală se laudă pe vorbe și gonește indirect orice posibilitate reală de a valorifica Aradul”.
Trimite articolul
Xpt CTP-nu sunt fonduri,nesimtitiilolr.salarii de mizerie IN Romania!!cel mai slab din tara.lvoi,puteti dormi noaptea bn pe perina?
Cine-i măscăriciul asta?