ARAD. Proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2023 au fost adoptate miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. După ce a primit 240 de voturi „pentru”, 42 de voturi „împotrivă” și 69 de abțineri, bugetul va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis.
„Este un buget pentru dezvoltare cu o alocare record pentru investiții, adică 7,2% din PIB, cu finanțarea măsurilor pentru creșterea nivelului de trai, stabilizarea macroeconomică și ușurarea poverii facturilor mărite și a creșterii prețurilor”, a transmis senatorul PSD Arad, Eusebiu Pistru.
Parlamentarul arădean a mai subliniat și că bugetul actual „este menit să protejeze nivelul de trai al populației vulnerabile”, iar în acest sens senatorul a venit cu câteva exemple: 130 de miliarde de lei pentru pensii, 28 de miliarde de lei pentru asistență socială, 2,1 miliarde pentru șomaj.
„PSD a insistat și a reușit să crească consistent mai mult veniturile celor cu pensii mici pentru ca și ei să facă față, pe cât posibil, creșterilor de prețuri. 2,3 milioane de pensionari, care au pensii între 1000 și 1500 de lei, vor avea creșteri ale veniturilor totale cuprinse între 34% și 45%. 950 de mii de pensionari, cu pensii între 1500 și 2000 de lei, vor avea venituri totale majorate între 22% și 25%, iar 1 milion de pensionari, cu pensii de la 2000 la 3000 de lei, vor avea venituri totale mai mari cu 14-15%”, a mai spus Eusebiu Pistru.
Pe de altă parte, actualul buget ar urma să sprijine reindustrializarea României, așa cum transmit social-democrații, existând „stimulii pentru populație și companiile care produc și creează locuri de muncă”. Tot în 2023 ar urma să scadă și deficiul bugetat până la 4,4% din PIB, iar datoria guvernamentală să ajungă la 47,3%.
„La preluarea guvernării, în 2021, deficitul bugetar ajunsese la 7,1% din PIB, iar datoria guvernamentală la 48,9% din PIB. Este un buget bazat pe politici si programe, în care spunem românilor exact unde se duc impozitele și taxele plătite”, arată Eusebiu Pistru.
În ceea ce privește Educația și Sănătatea, parlamentarul arădean este de părere că „este un buget puternic, la Educația fiind alocate cu 6 miliarde în plus față de 2022, iar la Sănătate cu 2 miliarde mai mult ca în bugetul anterior”.
În cele din urmă, Pistru susține că prin actualul buget „se respectă angajamentele față de partenerii NATO și pentru a asigura securitatea apărării României, 35,8 miliarde lei fiind alocați pentru Apărare, adică 2,5% din PIB”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!