Jurnal Arădean: La finele anului vom avea o adevărată serie de alegeri. Cum interpretați contextul național, din această perspectivă? La ce trebuie să fim atenți?
Adrian Wiener: Miza principală a acestor alegeri este reforma statului; schimbarea pe care România o așteaptă de zeci de ani. Avem un stat obez, cu instituții capturate, politizate excesiv; un sistem extractiv – construit pe sinecuri și privilegii de castă politică – un sistem care sărăcește această țara și compromite orice șansă de prosperitate. Putem spune Ajunge! Putem trage linie. Contextul este unul sumbru din punct de vedere economic. Datoria publică în creștere, 0 absorbție de fonduri europene la jumătatea exercițiului financiar; 8% deficit până la finalul anului; pierdere prognozată de 1,1 mld. euro din tranșa a 3-a din PNRR – și doar din cauza refuzului de a face reforme. Adică ai 2.400 de companii de stat cu pierderi cumulate de 3,3 mld. de euro. Felul în care ele sunt conduse este o formă de jaf sistematic. Căpușate, cu directori numiți din pix, cu incompetență crasă, contracte de consultanță, achiziții în bătaie de joc. USR a pus în PNRR reforma companiilor de stat, managementul corporativ al acestora. Și-au bătut joc și de această reformă și Comisia Europeană refuză să aloce bani. Planul Național de Redresare și Reziliență, care ar fi trebuit să fie esența acestor guvernări, a fost gestionat execrabil. Este eșecul complet ale Guvernării: Ciucă îi cere socoteală lui Ciolacu; Ciolacu îi atrage atenția că și PNL e la guvernare – o butaforie politică. Dar consecințele sunt dramatice. Datoria externă crește în timp ce investițiile – școala, strada și spitalul – sunt compromise. Viitorul acestei generații este compromis.
Jurnal Arădean: Sunteți o persoană cu convingeri de dreapta. Între PSD și extremiști, unde este cel mai mare pericol pentru România?
Adrian Wiener: Nu cred că există o distincție atât de netă între cele două blocuri politice. PSD a cultivat constant, uneori în subtext, alteori asumat, discursul eurosceptic și suveranist. Poate nu atât de tranșant, nu cu accente atât de apăsat legionaroide, antisemite. În schimb psd-ismul, fie roșu, fie galben, este principala frână pentru dezvoltarea României: igrasia corupției atât de adânc infiltrată, refuzul oricărei reforme, populismul bugetar, iresponsabilitatea fiscal-bugetară, mentalitatea aceasta de prădător politic. Lupta împotriva acestor metehne, întruchipate cel mai bine de PSD, este miza bătăliei politice a următorilor ani; rămâne obiectivul nostru politic. Pe de altă parte, extremismul de la noi, reprezintă un pericol existențial. Sper să existe rațiune politică pentru un “cordon sanitar” și blocarea accesului la guvernare. Înfășurați ostentativ în tricolor, promotori ai violenței – și de limbaj și de comportament – varsă multă umoare în spațiul public. E și foarte mult oportunism în acest tip de comportament, în ideile și obiectivele lor politice; în ciuda ideologiilor agresive și zgomotoase le promovează pentru a ajunge la anumite nișe electorale.
Jurnal Arădean: Cum vă poziționați pe partea dreaptă a zonei politice? Care este oferta USR?
Adrian Wiener: Dreapta, în esență, este centrarea politicilor publice pe individ; pe nevoile și aspirațiile individuale. Libertatea este principala resursă a ființei umane și vom milita constant pentru libertatea economică și antreprenoriat. Prosperitatea este o formă de descătușare, în timp ce sărăcia este dependență și captivitate. Bineînțeles că întreg programul electoral al USR este centrat pe reformă. Fie că vorbim de statul obez cu instituții politizate, de companiile de stat căpușate, de risipa banilor publici, de comportamentul politic de clan, de sistemul de sănătate sau de cel de educație, de justiție, reforma CCR sau așezarea fiscalității; e nevoie de schimbări profunde și asumate. Aș menționa doar două dintre marile reforme propuse de USR în proiectul politic al acestor alegeri:
*Reforma administrativ – teritorială de care România are mare, mare nevoie. Avem mii de localități care nu reușesc să își plătească din venituri proprii nici măcar cheltuielile de funcționare. O țară fragmentată cu a doua cea mai scumpă administrație din Europa. Este imperativ ca resursele administrative să fie concentrate în localități mai mari iar digitalizarea și debirocratizarea să susțină acest proces.
*Reforma sistemului de asigurări de sănătate. Acum avem un monopol al Casei Naționale de Asigurări. Propunem crearea pilonului II în sănătate – similar cu cel al pensiilor. Fiecare asigurat virează o parte din contribuția de sănătate către asigurătorul pe care îl alege și cu care își negociază un pachet de servicii diverse și personalizate. Să beneficiem de asigurări adecvate vârstei, nevoilor și preferințelor. Este absolut firesc ca puterea de a alege să fie la pacient.
Jurnal Arădean: Ce ne puteți spune despre Elena Lasconi, candidatul USR pentru prezidențiale?
Adrian Wiener: Elena Lasconi este singurul candidat cu adevărat independent față de sistem. Gândește liber, nu datorează nimic, nimănui. Și poate asta ar trebui să fie principala coordonată a unui președinte, garanția exercitării mandatului exclusiv în interes public. A demonstrat că este un om al faptelor. A reușit să schimbe fața orașului Câmpulung unde este primar. A atras fonduri pentru investiții cât bugetul localității pe 40 de ani. A reușit asta pentru că s-a înconjurat de oameni capabili, exact ceea ce avem nevoie pentru a dezvolta România. Sunt membru al Biroului Național al USR și deseori am colaborat cu Elena Lasconi, mai ales că m-am ocupat de partea de sănătate a programului său. Vă spun că este un om energic, hotărât, căruia îi place eficiența. Este exact opusul lui Iohannis.
Jurnal Arădean: Ce beneficii pot avea Aradul și arădenii dacă aleg USR și Elena Lasconi?
Adrian Wiener: Aradul este parte a României, Aradul este un oraș cu puternice simpatii de dreapta. Aradul a fost în fruntea Revoluției, în Arad funcționează numeroase companii, avem o clasă de mijloc peste media României. Suntem apropiați de occident și trăim în bune relații cu minoritățile. Aradul are nevoie de o direcție bazată pe libertate, pe toleranță, pe lege, pe garanția că inițiativa va da roade. Exact acesta este contextul pe care îl propune Elena Lasconi și USR, exact asta este ceea ce nici PSD, nici partidele suveraniste nu ne vor da.