ARAD. La pensie cu doi ani mai repede, cu drepturi depline. Asta propun deputaţii PNL Arad Sergiu Bîlcea şi Glad Varga, iniţiatori ai unui proiect de lege care se referă la această modificare. Mii de arădeni care au trăit neîntrerupt în Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc vor beneficia de pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalizare, din cauza expunerii la poluarea Combinatului Vladimirescu, dacă va fi votată legea propusă de deputații arădeni.
Aceștia consideră că oamenii din aceste localități trebuie să beneficieze de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65 alin.(5), potrivit cărora persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cu cauze multiple, printre care extracția și prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea aplicată pentru fiecare lună de anticipare.
Deputații Glad Varga și Sergiu Bîlcea au inițiat modificarea legii pentru „eliminarea unei stări de discriminare” prin includerea cetățenilor din localitățile Vladimirescu, Arad, Cicir, Mândruloc și Horia în lista celor afectați de poluare, în acest caz de emisiile de gaze și vapori provenite de la fostul Combinat de Îngrășăminte Chimice din această zonă”.
„Locuitorii din municipiul Arad și cei ai comunei Vladimirescu cu satele aparținătoare Cicir, Mândruloc și Horia, au fost expuși de-a lungul timpului la astfel de efecte nocive asupra organismului. Probele de ape subterane recoltate indică încă depășiri față de STAS 1342/92 la majoritatea indicatorilor, iar determinările efectuate de APM Arad arată depășiri la amoniu, cât şi la azotați. Poluarea a afectat calitatea apei, mediul și sănătatea oamenilor, inclusiv prin incidența crescută a unor boli grave”, a declarat deputatul Glad Varga.
„Poluarea persistă până astăzi și afectează calitatea vieții. Considerăm normal ca oamenii afectați să beneficieze de condițiile legii și să aibă posibilitatea să se pensioneze anticipat fără penalizări. Noi am propus ca sursă de finanțare excedentul sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale”, a declarat şi deputatul Sergiu Bîlcea.
Trimite articolul
XVICEVERSA : poluarea s-a intamplat atunci cand a fost inchis si dezafectat combinatul nu cand functiona, Ghinion
doi ani e un fleac, ies militienii si magistratii la 49 de ani apoi se angajeaza iar
-
De ce ai zis 49 si nu 50?