ARAD. La mai bine de o lună de la respingerea României pentru a adera la Spațiul Schengen, eurodeputatul USR Vlad Botoș transmite că „este cazul să facem o analiză și să ne reapucăm de treabă”.
„Acceptarea României în Spațiul Schengen rămâne unul dintre cele mai importante obiective pentru USR și sperăm să fie (încă) abordat ca obiectiv de țară de președinte și guvern. Din cele 27 de state din Uniunea Europeană, 26 au declarat că susțin aderarea României, în timp ce toate instituțiile Uniunii Europene au susținut clar, prin declarații și documente aderarea noastră la acest spațiu european de liberă circulație”, punctează Botoș.
Problema imigranților
Eurodeputatul mai spune că opoziția Austriei a fost „pentru a forța mâna statelor membre pentru a relua discuțiile despre imigrare”. În contextul imigrației, Botoș punctează:
„Trebuie să recunoaștem că este o situație îngrijorătoare atât pentru noi, ca europeni, cât și pentru noi, ca români. Cine circulă prin Europa nu poate nega efectele unui val masiv de imigranți care nu au fost integrați în societatea europeană. Și da, știm cu toții că acest val nu trece prin România, chiar dacă oficialitățile din Austria susțin încă asta. Țările europene mai au mult de lucru la acest capitol pentru că mulți imigranți nu au locuri de muncă, nu au calificările necesare în Europa, nu cunosc suficient limba țării în care stau și, din păcate, există situații în care nu au unde să stea, iar numărul oamenilor fără locuințe, care locuiesc pe străzi, este prea mare. Uniunea Europeană trebuie să se ocupe de acest subiect foarte sensibil și va trebui să decidă ce soluții va adopta. Totuși, această problemă europeană nu poate fi folosită pentru a ne ține pe noi, românii, la granița Uniunii Europene”.
Problema corupției
A doua problemă, explicată de Botoș și „pe care olandezii au spus-o în surdină” este cea a corupției.
„Corupție există peste tot pentru că oamenii sunt tentați de câștiguri ușoare, dar sunt multe state membre unde justiția funcționează foarte bine și foarte repede. În România cazurile trenează ani în șir, iar acuzații grave ajung să nu mai fie judecate pentru că se prescrie fapta. Avem așadar două probleme, cea internă, pe care o cunoaștem cu toții, și cea externă. Putem rezolva problema internă, putem face reformele de care este nevoie. Avem specialiștii necesari și putem avea expertiza europeană, dacă o vrem. Această limitare a corupției, această eficientizare a sistemului judecătoresc, dar și judiciar ne-ar face bine tuturor, nouă, ca societate. Problema externă, cea ridicată de Austria, se poate rezolva dacă susținem dialogul deschis și realist asupra problemei imigrării masive cu care se confruntă Uniunea Europeană. Pentru ambele avem nevoie de politicieni atât la nivel național, cât și la nivel european care să-și facă treaba, care să muncească pe bune pentru obiectivele României”, a punctat Vlad Botoș.
Nevoia de reformă
În final, europarlamentarul arădean susține că „acesta este momentul în care trebuie să îndrăznim să ne gândim la o reformă reală în societatea românească, dar această reformă va trebui să fie acceptată și îmbrățișată de cât mai mulți români pentru că fiecare român va beneficia de schimbare”.
Trimite articolul
XFelikitari!