ARAD. Deputatul USR Arad, Adrian Wiener, consideră că reabilitarea energetică a celor două corpuri de clădiri de la Spitalul Municipal înseamnă de fapt o îngropare a zecilor de milioane de lei.
„Municipalul este o clădire veche, complet inadecvată pentru a fi spital. Fără circuite și compartimentare adecvate, corpul principal fără lift, cu toalete la câte 30 de metri. În corpul principal niciun salon nu are toaletă proprie. Pereți infiltrați de igrasie, cu tencuială desprinsă pe alocuri. Infrastructura de termoficare de 50 de ani, înfundată, cu costuri enorme la CET. Pacienții sunt duși pe tărgi sau scaune rulante spre radiologie, prin curte”, explică Wiener situația de fapt.
În continuare, parlamentarul USR Arad, de profesie medic, consideră că „trebuie să existe o limită a compromisului atunci când vorbim de siguranța pacientului, de vulnerabilitatea practicii medicale”.
„Noile standarde pentru spitale prevăd ca măcar jumătate dintre saloane să fie cu 1-2 paturi și toaletă proprie. Și nu e vorba de lux atunci când vorbim de condiții hoteliere, ci de standarde de siguranță legate de infecțiile asociate actului medical. Nicio investiție în fostul Municipal nu va ameliora vreun circuit; nici 30, nici 60, nici 100 de milioane. Aradul are nevoie de un nou Spital Municipal. Ideal preluat de către Primărie, căci Consiliul Județean are destule pe cap”, este de părere Adrian Wiener.
Wiener amintește și că în 2021 consilierii locali USR chiar au obținut în CLM Arad alocarea fondurilor pentru un studiu de fezabilitate pentru un nou Municipal.
„Ideea era atunci de a contura acest proiect și de a căuta de îndată sursă de finanțare: PNRR, Programul Operațional Sănătate, Compania Națională de Investiții, bugetul Ministerului Sănătății, noul acord cu Banca Europeană de Investiții; donații, parteneriat public-privat. Orice, chiar multiplă finanțare ruptă în proiecte parțiale în succesiune. Un nou Municipal înseamnă maxim 200 de paturi, un spital monobloc cu ambulatorii integrate, platformă de spitalizare de zi, imagistică dedicată, accesibilă dinspre toate secțiile. Ar permite dezvoltarea de servicii noi – chirurgie oncologică, dedicată, construirea de expertiză. De asta are nevoie Aradul”, subliniază parlamentarul USR Arad.
Despre propunerea Primăriei
Ideea unui spital municipal nou a fost lansată și de către Primăria Arad care, așa cum reamintește Adrian Weiener, a pus în transparență un PUZ în cartierul Subcetate unde, pe o parcelă de 31.000 mp, e prevăzut și un spital nou, însă „au rămas doar desene pe hârtie pentru că nu s-a făcut niciun demers în acest sens”. Concluzionând, Wiener este de părere că în spatele intenției de a aloca 30 de milioane de lei pentru Spitalul Municipal este o tristă realitate:
„un spital condamnat să continue tot acolo, tot așa, mizerabil, cu riscuri și frustrări majore, abandonat.”
Trimite articolul
XDin păcate aveți mare dreptate, dar ce putem face? Chiar nimic.