Complexul Muzeal Arad a transmis un comunicat de presă despre situl arheologic Sântana-Cetatea Veche. De fapt, despre vizita făcută acolo de către Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean.
Au fost prezenți la situl arheologic Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad și Daniel Tomuța, primar al orașului Sântana, ambii membri ai PNL. Prezenți au fost și cei doi directori ai Complexului Muzeal Arad – Bogdan Blaga, director adjunct și Sorin Bulboacă, director. Acesta din urmă nu pare, însă, să fi spus ceva despre subiect. Sau, cel puțin, asta reiese din comunicatul transmis de către Complexul Muzeal Arad, care îl citează doar pe adjunct.
Desigur, prezența politicienilor locali la situl arheologic nu s-a rezumat doar la câteva poze în care păreau că inspectează și că înțeleg ce se petrece acolo, astfel că vicepreședintele CJA a ținut să ofere și o declarație:
„Săpăturile arheologice întreprinse la Cetatea Veche au dus la descoperirea uneia dintre cele mai importante civilizații preistorice europene, din păcate prea puțin cunoscută atât în rândul specialiștilor, cât mai ales a publicului larg”.
„Echipa noastră de cercetare se concentrează în prezent asupra a două monumente, care fac parte din ansamblul de clădiri de dimensiuni monumentale, alături de movilele funerare dispuse spre marginea fortificației Cetatea Veche de la Sântana”, a declarat, la rândul său, Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.
Trecând peste „monumentele (…) de dimensiuni monumentale” despre care vorbește directorul adjunct al muzeului, singurele detalii concrete și profesioniste primite despre situl arheologic de la Sântana vin din partea dr. Victor Sava, arheolog-expert și șef al serviciului Cercetare și valorificare a patrimoniului arheologic din cadrul Complexului Muzeal Arad.
„Anul acesta unul dintre obiectivele săpăturilor îl reprezintă dezvelirea celei mai mari clădiri a epocii bronzului din afara lumii miceniene și troiene. Clădirea însumează o suprafață de aprox. 1.700 m2, fiind construită din lemn și lut. Destinația specială este dovedită prin dimensiunile sale ciclopice, existența mai multor încăperi, dar și prin faptul că podeaua a fost decorată cu motive geometrice, colorate cu vopsea albă, neagră și roșie.
Dacă până în prezent cercetările noastre au fost dedicate dezvelirii lumii celor vii, începând cu anul acesta am dorit să integrăm proiectului și dimensiunea funerară a sitului. Pe latura sud-estică a fortificației au fost identificate trei movile funerare. Dintre acestea, cea din mijloc se desprinde prin dimensiunile sale (aproape 10.000 m2). Investigațiile geofizice ne-au arătat existența în interiorul acestei movile a unei structuri de formă, orientare și dimensiuni asemănătoare clădirii aflată deja în curs de dezvelire. Săpăturile arheologice din acest an au confirmat existența acestei structuri. Este vorba despre o construcție ridicată din lemn și lut, lungă de 44 m și lată de 18 m. Prin faptul că această construcție se află în interiorul movilei și că a fost utilizată pentru un timp foarte scurt, considerăm că prezintă caracteristicile unei descoperiri cu caracter funerar aparte (casă mortuară). Identificarea unei construcții de dimensiuni nemaiîntâlnite în interiorul unei movile ne îndeamnă să continuăm cercetările pentru a elucida misterul”, a transmis arheologul arădean.
Trimite articolul
XSigur proprietarul acelei construcții era ceva parlamentar al vremii sau vreun chiabur local !!!