ARAD. De-a lungul anilor au fost mediatizate sute de cazuri de maltratare a animalelor, multe dintre cele sesizate încheindu-se cu decesul acestora. Cetățenii au cerut insistent înființarea unei Poliții a Animalelor, crearea unui cadru legal pentru protecția necuvântătoarelor și pentru tragerea la răspundere a celor care maltratează animale.
Astfel a apărut Poliția Animalelor, iar fiecare Inspectorat de Poliție Județean are în componență o asemenea structură. La Arad, Biroul Poliția Animalelor are deja câteva sesizări în lucru, iar cel mai recent caz mediatizat, în care nou înființatul birou a preluat frâiele, a fost cel al cailor găsiți pe strada Barbu Lăutaru, într-o stare de sănătate precară. Caii au fost preluați de o asociație pentru protecția animalelor din Zăbrani, pentru evaluare și îngrijire.
Biroul Poliția Animalelor Arad colaborează, însă, și cu Adăpostul de Animale de pe Bodrogului, dar și cu o altă asociație pentru protecția animalelor, de la Ineu. Colaborarea este necesară deoarece animalele trebuie să beneficieze de adăpost după ce sunt scoase din mediul în care au fost maltratate. Această colaborare va continua până când va fi gata noul adăpost pentru animale.
Inspectorul Florin Agud, șeful Biroului Poliției Animalelor, a precizat pentru Jurnal arădean/aradon că se va înființa un nou adăpost pentru toate speciile de animale, aici fiind aduse animalele care au fost maltratate și în ajutorul cărora vor veni cei de la Biroul Poliția Animalelor.
Deja a fost făcut primul pas pentru crearea acestui adăpost, șeful Biroului Poliției Animalelor precizând că a avut loc o ședință la care a participat împreună cu reprezentanți ai Consiliului Județean Arad – instituția care va asigura fondurile – și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, proiectul fiind pus pe hârtie. Astfel, în perioada următoare urmează înființarea adăpostului, ce va deservi întreg județul Arad și va adăposti animale din toate speciile, care au fost salvate de la maltratare.
Pe câini, cele mai multe sesizări
Ce se întâmplă cu animalele, odată preluate de asociațiile pentru protecția animalelor? Acestea sunt transportate la adăpost, tratate, evaluate din punct de vedere medical, iar apoi animalele pot intra în procedura de adopție. De menționat este faptul că cele mai multe sesizări privind maltratarea animalelor privesc câinii.
Ce îi sfătuiesc polițiștii din cadrul Biroului Poliției Animalelor pe cei care văd animale care sunt abuzate ori știu de animale lăsate fără hrană sau bătute de stăpân? Să-i contacteze, pe orice cale: pot suna la numărul de telefon al IPJ Arad, 0257/207.100, pot sesiza în scris pe adresa IPJ Arad, strada Vârful cu Dor, nr. 17-21, sau pe email la cabinet@ar.politiaromana.ro, iar pentru cazuri grave și urgențe care nu suferă amânare, se poate apela la 112. Șeful Biroului Poliția Animalelor precizează că „Legea protecției animalelor 205/2004 prevede amenzi între 1.000 și 3.000 de lei, cât și infracțiuni pedepsite cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă”, pentru cei care săvârșesc acte de cruzime împotriva animalelor.
Șapte polițiști și doi medici
În cadrul Biroului Poliția Animalelor își desfășoară activitatea șapte polițiști și doi medici veterinari. Aceștia asigură permanența 24 de ore din 24 și pot interveni: în mod direct prin sesizările cetățenilor, în urma aparițiilor unor articole în ziare sau a unor sesizări apărute pe rețelele de socializare.
Trimite articolul
XPare ca ne îndreptăm spre direcția bună, sunt curios dacă se iau măsuri ca masina arată bine.
-
Cu vreo 8-9 ani in urma a mai existat politia animalelor, ce ulterior insa s-a desfintat din motiv ca nu e nevoie sau nu sunt bani (caci nevoie reala era sa existe si ei), oamenii insa se pare ca uita rapid ce a fost.. Acum s-a reinfiintat pt o perioada.
Am si eu niste intrebari: De ce nu sunt protejate si animalele salbatice de cruzimile exercitate asupra lor de catre vanatori?? Sau uciderea sau ranirea lor prin impuscare nu se pune??? Sunt cumva prea multi bani in joc sau prea multe interese la mijloc??? De ce bietele animale salbatice nu pot sa beneficieze si ele de respect, de dreptul la viata?? Sau burdihanele ucigasilor lor(ale vanatorilor) sunt mai importante??
Iata un exemplu de COMPORTAMENT CINIC al criminalilor de animale salbatice: ..Dupa ce impusca animalul, se aseaza toti roata pe langa cadavru si “tin moment de reculegere in semn de respect”(sic) fata de animalul omorat de ei…si nu au voie sa se aseze cu fundul pe el sau sa-l loveasca cu piciorul “tot din respect(sic)”… Deci nu au voie sa se aseze sau sa-l loveasca,dar au dreptul sa-l ucida! Cat CINISM si cata IPOCRIZIE la cel mai josnic grad!
Criminalul de la adăpost când dispare?
In sfarsit am intrat in normalitate si cu Florin in fruntea biroului sunt sigur ca vor face o treaba deosebit de buna. Mult succes