ARAD. Viața unui tânăr a luat sfârșit, în timp ce alți doi tineri au avut parte de destine tragice: unul, vinovat, a ajuns la închisoare și celălalt a rămas cu sechele pe viață. Cel care a provocat tragedia a fost un polițist judiciarist, în vârstă de 22 de ani (la data comiterii accidentului: 2012) angajat al Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț. În luna septembrie a lui 2012 a provocat un accident soldat cu moartea celui mai bun prieten al său cu care se cunoștea din școala gimnazială, fiind colegi la Liceul Teoretic „Vasile Goldiș” (actualmente Colegiul Naţional „Vasile Goldiș”) din Arad. Cei doi au rămas în relații de prietenie de pe vremea când erau copii, colegi la școală și se vizitau cu diferite ocazii, ieșind împreună în oraș și cu alți foști colegi de școală sau prieteni comuni. Accidentul provocat de polițist s-a soldat și cu rănirea gravă a unui alt tânăr de 20 de ani. Acesta a avut nevoie de 90 de zile de îngrijiri medicale din cauza rănilor foarte grave suferite în urma accidentului. A durat mai bine de doi ani ca instanțele să pronunțe o sentință definitivă în acest caz. Cazul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Abia în 2014 a fost pronunțată decizia definitivă în acest caz: 1 an și 4 luni de închisoare.
Reluând firul tragediei… la 1 septembrie 2012, polițistul împreună cu victima, partea vătămată și un al treilea prieten s-au urcat în mașina proprietate personală a omului legii și au pornit, în jurul orei 23.00, spre discoteca din Felnac pentru a petrece noaptea.
A băut pe ascuns
La discotecă s-a dansat, unii au consumat alcool, însă niciun martor nu îl văzuse și pe polițist consumând băuturi alcoolice. Iniţial, polițistul a declarat în faţa poliţiştilor şi la spital că nu a consumat alcool însă ulterior, în faţa procurorului, acesta a revenit şi a spus că a consumat aproximativ 200 grame de whisky, fără să fie văzut de prietenii săi, deoarece a băut pe ascuns. La un moment dat, polițistul și prietenii săi au hotărât să se întoarcă la Arad. Polițistul a urcat la volanul mașinii sale – un BMW – pe scaunul din dreapta faţă se afla victima B.M.A., martorul S.R.F. în partea dreaptă a banchetei din spate, iar partea vătămată M.G.N., tot pe bancheta din spate în partea stângă. Niciunul din ocupanţii autoturismului BMW nu şi-au montat centurile de siguranţă. În locul de prindere al centurilor de siguranţă a persoanelor care ocupă scaunele din faţă erau introduse două bucăţi de metal, tip capeţi de centură, pentru a întrerupe astfel semnalul acustic al autoturismului în cazul nefolosirii centurii de siguranţă.
Accidentul
La ora producerii accidentului, potrivit cercetării efectuate la fața locului, carosabilul era aproape gol, traficul fiind cel puţin lejer, vizibilitatea bună, în condiţii de întuneric, autoturismele circulând la lumina de întâlnire a farurilor. În dosar se arată că polițistul, din cauza vitezei şi a faptului că era sub influenţa băuturilor alcoolice, a ieşit cu roţile din dreapta pe acostamentul din pământ astfel că în încercarea de a redresa autoturismul a tras prea tare de volan stânga şi a trecut iarăşi pe sensul opus. De acolo, polițistul a virat brusc pentru a doua oară spre dreapta, de această dată însă intrând definitiv în derivă și a părăsit carosabilul prin dreapta. După trecerea prin şanţul de ape pluviale, autoturismul deja fiind rotit în sensul acelor de ceasornic, a intrat pe terenul agricol, iar acolo s-a rostogolit de mai multe ori, oprindu-se cu roţile în sus, la o distanţă de 29 de metri de carosabil.
Aruncați afară din mașină
În timpul rostogolirii mașinii, atât B.M.A. cât şi M.G.N. au fost proiectaţi pe câmpul agricol. Imediat după accident au ieşit din autoturism martorul S.R.F. şi polițistul, aceştia suferind leziuni traumatice uşoare, chiar nesemnificative în cazul acestuia din urmă. Au început apoi să-şi strige şi să-și caute ceilalţi doi prieteni prin cultura de floarea-soarelui. În acest timp a oprit la faţa locului șoferul unui Ford Focus care trecea prin zona, acesta fiind și cel care a sunat la 112 şi a anunţat accidentul rutier. În timp ce acesta discuta cu operatorul şi oferea detaliile cerute, a mers în câmp pentru a vedea dacă sunt răniţi, însă a fost întâmpinat de polițist care i-a spus că totul este în regulă şi poate să plece. M.G.N. a fost găsit de martori în stare gravă pe câmp, fiind găsit și B.M.A. – prietenul și colegul de școală al polițistului – în lanul de floarea-soarelui, la aproximativ 30 de metri de autoturism. Tânărul nu mai respira. În scurt timp la faţa locului au ajuns echipaje ale ambulanţei, descarcerării şi poliţiei, însă polițistul nu a mai fost găsit.
S-a predat la Poliție
După două ore de la accident, polițistul s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere şi a declarat că el este conducătorul autoturismului implicat în accident. A refuzat însă să fie testat cu aparatul alcooltest pe motiv că nu poate sufla în aparat deoarece este accidentat la piept, dar a fost condus la Spitalul Clinic Judeţean Arad unde i-au fost recoltate două probe biologice. Potrivit buletinului de analiză toxicologică alcoolemie, polițistul a avut o alcoolemie de 1,25 gr/l alcool pur în sânge. După ce i-au fost recoltate probele de sânge, polițistul a declarat în faţa personalului medical şi a poliţiştilor că nu a consumat băuturi alcoolice.
3 ani cu suspendare
Tribunalul Arad l-a condamnat pe polițist la 3 ani de închisoare cu suspendare reținând că „aceste consecinţe deosebite nu se produceau sau erau mult atenuate dacă victima şi partea vătămată nu aveau şi ei o parte din această culpă. Astfel, partea vătămată a consumat băuturi alcoolice în exces, fapt ce a determinat adormirea sa imediat ce a urcat în autoturism, iar victima, dar şi partea vătămată nu şi-au prins centurile de siguranţă, fapt ce a cauzat proiectarea acestora în exteriorul autoturismului. În condiţiile în care cei doi ar fi avut prinse centurile de siguranţă, proiectarea nu ar mai fi avut loc, putându-se aprecia că astfel puteau fi evitate în mare măsură consecinţele accidentului. Această concluzie se desprinde din faptul că inculpatul şi martorul, rămaşi ambii în autoturism, nu au suferit vătămări semnificative”.
3 ani și 4 luni la Curtea de Apel Timișoara
Împotriva acestei sentinţe au declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, polițistul și partea civilă M.G.N. care a solicitat majorarea daunelor morale. Curtea de Apel Timișoara a admis apelurile părții civile M.G.N. și a Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad împotriva sentinței Tribunalului Arad pe care a desființat-o parțial și în rejudecare l-a condamnat pe polițist la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Totodată, judecătorii Curții de Apel Timișoara au majorat daunele morale acordate lui M.G.N. de la 15.000 de euro la 25.000. De asemenea, tatăl, mama și sora victimei au primit, în total, cu titlu de daune morale, suma de 100.000 de euro. Pentru a pronunţa sentința, Curtea de Apel Timişoara a reţinut că „în ce priveşte conduita inculpatului imediat după comiterea faptelor şi pe parcursul procesului penal, situaţia este diferită, în sensul că iniţial acesta nu a recunoscut că ar avea vreo culpă în producerea accidentului de circulaţie şi nici că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a conduce autovehiculul. Mai apoi a admis că a consumat băuturi alcoolice, însă a susţinut în continuare că accidentul nu s-a produs din culpa sa, ci datorită unui acroşaj produs de o altă maşină pe care a încercat să o depăşească. De asemenea inculpatul a susţinut că nu a părăsit locul accidentului şi că a încercat să găsească ajutor, însă din declaraţiile martorilor sosiţi la locul accidentului şi procesul verbal de redare a convorbirii telefonice purtate de șoferul Ford Focus-ului rezultă contrariul”.
1 an și 4 luni la Înalta Curte
Împotriva acestei decizii au formulat recurs, în anul 2014, la Înalta Curte de Casație și Justiție, polițistul şi asigurătorul. Judecătorii ÎCCJ au admis recursul declarat de polițist împotriva deciziei Curții de Apel Timișoara, condamnându-l pe polițist la 1 an și 4 luni de închisoare cu executare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!