Şi-a dat demisia din funcţia de şef de post de la Zădăreni după ce a fost prins la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind implicat şi într-o tamponare. Apoi a fost condamnat la 1 an de închisoare… şi a ajuns poliţist la Secţia de Poliţie nr.1 Vlaicu cu atribuţii pe Ordine Publică. Noi nu ne putem explica cum s-a întâmplat asta, aşa că am cerut explicaţii mai marilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad. Care ne-au spus că „în conformitate cu prevederile legale, acesta este menţinut în funcţie la Secţie de Poliţie nr.1 Vlaicu, ca agent de ordine publică”. Adică este posibil ca un poliţist care a fost condamnat la închisoare să rămână poliţist în continuare?! În acest caz… se pare că da.
Dar în cazul poliţistului Ciucu Fabian, lucrurile nu au stat deloc aşa: Curtea de Apel Timişoara – instanţa care l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare – i-a interzis dreptul de a mai profesa ca poliţist pentru că „a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de poliţist, în sensul că s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăţi comerciale ce aparţine soţiei acestuia, obţinând o serie de foloase”.
Noi întrebăm: care dintre cei doi poliţişti poate fi considerat „mai periculos” prin prisma faptelor comise? Cel care „a desfăşurat operaţiuni… obţinând o serie de foloase” sau cel care s-a urcat beat la volan conştient că acţiunea de a conduce un autoturism în acea stare poate provoca o tragedie – aşa cum a fost accidentul rutier provocat de poliţistul Darius Creţ (care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice) la Almaş, unde un tânăr de 36 de ani a murit?
Fostul şef de post de la Zădăreni nu a provocat o tragedie, ci, din fericire, doar o tamponare soldată cu puţine pagube materiale. Şi ca să vorbim cu subiect şi predicat, trebuie să scriem şi numele poliţistului. Numele lui se află şi pe site-ului Tribunalului Arad, în fapt, instanţa care a pronunţat sentinţa. De altfel, Jurnal arădean/ Aradon a fost de faţă atunci când şeful de post de la Zădăreni, Teodor Maliţa, a fost implicat în tamponare. Aşadar, în 18 decembrie 2015, fostul şef de post a fost implicat într-o tamponare în centrul Aradului, mai exact la intersecţia străzii Unirii cu Bulevardul Revoluţiei. Până aici nimic spectaculos, doar că celălalt şofer implicat în tamponare l-a simţit pe omul legii duhnind a alcool, aşa că a pus mâna pe telefon şi a sunat la 112. Aşa a ajuns un echipaj al Poliţiei Rutiere Arad la faţa locului şi l-a testat pe colegul lor cu etilotestul, rezultând o valoare de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în urma prelevării probelor biologice s-a stabilit că fostul şef de post avea 1,0 g/l alcool în sânge.
De voie, de nevoie, sau pentru a spăla puţin imaginea IPJ Arad, poliţistul şi-a dat demisia din funcţia de şef de post la Zădăreni şi a ajuns ajutor de şef de post la Felnac. Acum activează la Secţia de Poliţie nr.1 Vlaicu.
Condamnarea
Condamnarea poliţistului a venit în 15 septembrie. Tribunalul Arad l-a obligat pe poliţist „să nu conducă autovehicule”. Deh, aşa îţi trebuie când conduci beat! Şi pentru că a avut „decât” (n.r vorba unui ofiţer de poliţie) 0,80 g/l alcool pur în sânge şi pentru că este poliţist, instanţa l-a condamnat pe fostul şef de post la „1 (un) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte 0,80 g/l alcool pur în sânge. În baza art. 83 Cod penal, amână aplicarea pedepsei de 1 an închisoare, pe durata unui termen de încercare de 2 ani”.
Supravegherea
„Pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: să nu conducă autovehicule. Atenţionează pe inculpat să aibă pe viitor o conduită corespunzătoare”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Arad.
Acord de vinovăţie
Amânarea aplicării pedepsei poate fi revocată în cazul în care poliţistul săvârşeşte o nouă infracţiune în termenul de supraveghere sau în cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere instituite or a obligaţiilor impuse. Fostul şef de post poate contesta hotărârea Tribunalului Arad în termen de 10 zile de la comunicare, însă sunt slabe şanse să se întâmple acest lucru din moment ce există un acord de vinovăţie încheiat de procuror cu inculpatul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!